2019. február 20. - Aladár, Álmos

Az igazság pillanata

2018. június 29. Szerző: Rózsa Misi
Csütörtöki játéknapjával az oroszországi labdarúgó világbajnokság csoportkörei a végükhöz értek. Eldőlt minden nyitott kérdés, választ kaptunk arra a kérdésre, hogy kik azok, akik az egyenes kiesési szakaszban, a legjobb 16 között megmérkőzhetnek egymással. Most már a legtovább menetelőkre is mindössze négy összecsapás vár a végső győzelemig.

 

A délutáni mérkőzéseken Japán Lengyelország ellen lépett pályára, Kolumbia ellenfele Szenegál csapata volt.  A lengyeleket leszámítva még mindenkinek meg volt a lehetősége arra, hogy tovább verekedje magát a csoportból.

Nem focizott jól Kolumbia ezen az összecsapáson. De Szenegál sem hozta a jobbik arcát. Szenegálnál volt többet a labda, voltak helyzetecskéik is, de nem igazán mutattak meggyőző képet magukról. Kolumbia már az elején sérülés miatt elveszítette legjobbját James-t. Ez a játékukra is rányomta erősen a képét.

A második félidőre egy sokkal harciasabb, és valamivel jobban játszó Kolumbia jött ki. Nekik csak a győzelem volt elfogadható, hiszen minden más esetben kiesnek. A 74. percben egy szögletből Kolumbia előnyhöz jutott. Szenegál nem volt képes igazán jól felpörögni, leginkább ennek tudható be, hogy nem sikerült számukra az egyenlítés, sőt a végén örülhettek annak is, - már amennyire öröm lehetett ez nekik-, hogy ennyivel megúszták.

Kolumbia a gyenge játék ellenére is 6 ponttal csoportelső lett.

A másik mérkőzésen a lengyelek már csak a becsületért küzdhettek, hogy ne kelljen pont nélkül távozniuk a világbajnokságról. Az első félidőben még kifejezetten kiegyenlített játékot játszottak Japánnal. Igaz itt inkább a lengyeleknél volt a labda és már ebben a játékrészben is azt lehetett furcsa mód látni, hogy a lengyelek a motiváltabbak.

A második félidőre a japánok nagyobb sebességre kapcsoltak és veszélyesebben is játszottak. Óriási volt a fölényük labdabirtoklásban is. Ennek ellenére a 60. percben, mondhatni gyakorlatilag a semmiből, a lengyelek találtak be, és ezt a szűk előnyüket a lefújásig tartani is tudták.

Japán még izgulhatott a másik mérkőzés lefújásáig, hogy nehogy egyenlíteni tudjon Szenegál, mert azzal kieshettek volna. De Szenegálnak nem jött össze az egyenlítés, és mivel azonos pontszámmal, azonos gól különbséggel, egymás ellen is 2-2-vel záró Japán és Szenegál a fair play rendszerben mutatott jobb teljesítményével továbbjutott és kiesett Szenegál. Lehet arról vitázni, hogy mennyire igazságos az a rendszer, ahol a több sárgalap megszerzése, kiesést jelent és ér. De ez van.

Az esti mérkőzésen Anglia, Belgium ellen következhetett, míg a másik mérkőzésen már tét nélkül feszülhetett egymásnak Tunézia és Panama.

Meglepett bárkit is, hogy Anglia és Belgium elfelejtett a legjobb csapatával kiállni az utolsó mérkőzésre? Aligha lepődött meg ezen bárki is. Hova hajtsanak, hova rizikózzanak, amikor a neheze csak ezután fog következni számukra. A továbbjutás itt már meg volt és egyikük se igen akart erőlködni ezen a mostani mérkőzésen a győzelemért. És akkor most igen finoman fogalmaztunk, és udvariasan kerülgettük, hogy ilyen látványosan vereségre játszani ezen a szinten már nagyon kellemetlen. Az első félidő nagyon kényelmesen eltelt, lehet, ha neki állnak pókerezni, az komolyabb izgalmakat hozott volna és nagyon látszott, hogy ahhoz is inkább lenne kedvük, mint focizni.

A második félidő már valamivel élénkebb játékot hozott. Valamivel. Az 51.- percben aztán Belgium már nem tudta kihagyni a kihagyhatatlant és ezzel – na jó egy nagyon szép találattal- meg is lett számukra a vezetés. Az angoloknak ez teljesen rendben volt, és az eredmény így is maradt. Ezt a mérkőzést legjobb gyorsan elfelejteni.

Tunézia és Panama már minden tét nélkül játszhatták le utolsó meccsüket ahogy írtuk fentebb, hiszen mindkét csapat már kiesett a világbajnokságról. Felszabadultan játszhattak tehát, focizhattak egy jót nagy néző szám mellett. Tunézia dominálta a találkozót az első perctől kezdve. De meglepetésre, a 33. percben egy öngól által, mégis Panama jutott előnyhöz és hiába volt nagy Tunéziai fölény, hiába játszott veszélyesebben Tunézia, ez az előny meg is maradt a szünetre.

A második félidőre kicsit feljavult Panama játéka. Így az 51. percben egyenlíteni tudott Tunézia. Majd a 66. percben meg is tudták fordítani a találkozót és bár végtelen hosszúnak látszó ideig játszottak még, de ez az előny nem fogyott el, Tunézia 2-1-re nyerni tudott, aminek az égvilágon nincs semmi jelentősége.

Ezzel a csoportkörök ideje véget ért. Pénteken egy nap pihenőt kapnak a csapatok és utána ráfordulunk végre az egyenes kieséses szakaszra, ahol már nem lehet hibázni.

Akik ott lesznek:

Az A csoportból: Uruguay és Oroszország megy tovább.

A B csoportból: Spanyolország és Portugália

A C csoportból: Franciaország és Dánia

A D csoportból: Horvátország és Argentína

Az E csoportból: Brazília és Svájc

Az F csoportból: Svédország és Mexikó

A G csoportból Belgium és Anglia

A H csoportból Kolumbia és Japán

A Vb eddigi legnagyobb csalódását talán Németország és Lengyelország szereplése okozta a kiesésével is, de főleg a csoportkörök során mutatott teljesítményükkel. A legkellemesebb meglepetésnek én Dél-Korea játékát mondanám, miközben kiestek a folytatásból. A legmeggyőzőbb teljesítményt eddig nekem a játékban egyértelműen Horvátország mutatta. A végső győzelemre most is még leginkább Brazíliát gondolom esélyesnek.

Szombaton akkor indulhat az éles szakasz.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook