2019. január 16. - Gusztáv

Így veszít egy magyar úr

2018. április 11. Szerző: Szele Tamás
A tárgyilagos sajtónak, főleg, ha sportsajtó, kíméletlenül be kell számolnia a rossz hírekről is. Ha valahol, hát a sportban nem működik az elhallgatás, a dolgok elkenése: itt tényekkel, percekkel, pontokkal, méterekkel dolgozunk. És néha vegyi anyagokkal is... ezeknek köszönhető, hogy Pars Krisztiánt jövő év júliusáig mindennemű sporttevékenységtől eltiltották.

 

Ez hogyan történhetett meg?

Lássuk a hírt, próbáljuk megérteni.

Doppingvétség miatt másfél évre eltiltották Pars Krisztián olimpiai bajnok kalapácsvetőt.

A 2012-es londoni játékok aranyérmesét január 13-án Szombathelyen ellenőrizték, mintájában pedig tiltólistás anyagot találtak - erősítette meg Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) főtitkára az MTI-nek. Az ügyben eljáró doppingbizottság - amelybe a MASZ, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Doppingellenes Szervezet (HUNADO) delegál egy-egy tagot, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig egy megfigyelővel képviselteti magát benne - kedden 2019 júliusáig tiltotta el Parsot, mivel elfogadta az atléta érvelését, amely szerint az anyag teljesítményfokozásra nem alkalmas, nem versenyidőszakban került a szervezetébe, és csak a versenyidőszakban minősül tiltottnak.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője az M1 aktuális csatornán azt mondta, hogy a döntés még nem jogerős. Megerősítette: a bizottság elfogadta a sportoló védekezését, hogy nem a teljesítményének fokozására használta a szert, amelyet egyébként nem nevezett meg.
„Egy olyan szerről beszélünk, aminek a büntetési tétele négyéves eltiltásról indul, ehhez képest tizennyolc hónap eltiltást kapott a sportoló. Ezt sem könnyű elviselni, de hát ez van, a doppingvétséget szankcionálni kell” - mondta.
„Rettenetesen szégyellem azt, ami történt. Sportolói pályafutásomnak, de valójában az egész életemnek egy nagyon nehéz pillanatában hoztam egy rossz döntést, amit soha nem tudok megbocsátani magamnak” - nyilatkozta büntetésének kihirdetését követően a 36 éves dobó az eltiltásról beszámoló SzPress Hírszolgálatnak. A kétszeres Európa-bajnok, kétszeres világbajnoki ezüstérmes sportoló azt is elmondta, hogy mindenkitől elnézést kér, aki mellette állt az évek során.
„A rám váró másfél éves kényszerpihenő alatt sportolóként kötelességemnek érzem, hogy kiköszörüljem a csorbát és aztán megmutassam, hogy mire vagyok még mindig képes” - jegyezte meg. - „Mindezt a nyilvánosság elkerülésével szeretném tenni, ezért tisztelettel kérem a média képviselőit, hogy ezt tegyék lehetővé nekem” - közölte.

Gyulai Márton szerint szomorú nap ez a magyar atlétika történetében, de amint azt megjegyezte: hiszi, hogy Pars Krisztián tanult a hibából, és a jövőben be fogja bizonyítani, milyen nagy az akaratereje és a küzdeni tudása.

„A szövetség bízik abban, hogy Krisztián esete intő példa lesz minden magyar sportoló számára, és tanulnak abból, hogy a legnagyobb bajnokok is hibázhatnak” - hangsúlyozta a főtitkár.

Hát, kérem, hölgyeim és uraim, a vétek kétségtelen és bizonyított. Maga Pars Krisztián sem tagadja. Viszont, lássuk be: tud veszíteni. Nem emleget rágalmat, hamisítást, egyenes emberként, méltósággal fogadja el a büntetést és ki is tölti, ahogy azt kell.

A legkevesebb, ami a közönségtől és a sajtótól elvárható, hogy békén hagyjuk, míg tart az eltiltása. Megvan neki a maga baja, ne csámcsogjunk rajta.

Így veszít egy magyar úr.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook