2018. október 20. - Vendel

Isiász és csalás

2017. október 4. Szerző: Szele Tamás
Kérem tisztelettel, őszinte vallomással tartozom: nekem lumbágóm van. Van még egy csomó egyebem is, macskától számítógépig, de lumbágóm mindenképpen van, ebből következően kéretik velem különösen vigyázni, amennyiben amatőr kerékpárversenyen indulnék. Illetve velem nem, mert nincs rásegítő motorom: de még lehet, ha így fejlődik a gerincprobléma.

 

De mi köze a lumbágónak a rásegítő motorhoz? Elvben nem sok, de a 43 éves Cyril Fontayne esetében mégis van. Az amatőr versenyzőre a Saint-Michel-de-Double-i versenyen figyeltek fel a szervezők, együtt volt szökésben egy másik bringással, a Tour de France-okról is ismerős Pierrick Fédrigo unokaöccsével, Mathys Fédrigóval. A rejtett motoros bringás rájött, hogy figyelik, defektje után igyekezett is meglépni, parkoló autójához sietett, majd elhajtott A korábbi profi bringás, Christophe Bassons és két zsűritag később azonban megállította egy kereszteződésnél  - írja az Index.

Megállították, kiemelték a kulacsát – abban volt az akkumulátor – és természetesen észrevették a kábelezést... A verseny abban a pillanatban véget ért Fontayne számára. Diszkvalifikálták, és az üggyel most már az illetékes szervek foglalkoznak. Nem az első eset az országúti kerékpárversenyek történetében, nem is az utolsó, sajnos. Egyedivé Fontayne védekezése teszi.

Az ügyésznek ugyanis azt mondta, azért használta a Kínából rendelt rásegítő motort, hogy behozza az előnyt, amit a többi versenyző a doppingolással szerez. Ez védekezésnek elég gyengécske, ugyanis a dolgok nem úgy állnak, hogy ha nekik szabad kokszolni, másnak meg szabad motorozni: hanem úgy, hogy a koksz is tilos és a motor használata is.

Erre Fontayne is rájöhetett, mert később egy helyi rádiónak úgy nyilatkozott: az isiásza miatt csalt. „Megpróbáltam újra versenyezni, de szenvedtem az isiászom miatt. Azért tettem, hogy a versenyek végén, ne szenvedjek annyira.”

Hát ez már fantáziadúsabb érvelés – ha mentségnek nem is elfogadható, de a kapitális pofátlanságért járó különdíjat mindenképp odaítélném monsieur Fontayne-nek.

Hát hiszen az isiász valóban nagyon, de nagyon kellemetlen betegség, minden részvétem azoké, akiket sújt, de az sehol nincs kőbe vésve, hogy kötelező vele kerékpárversenyeken indulni. Ilyen terápia nincs.

Például én sem indulok különböző sportversenyeken a lumbágómmal.

Pedig milyen szép lenne négyszer százas lumbágóban indulni, esetleg országúti isiászban. 

Fontayne csalt, ez nem is kétséges.

De a szemtelensége tiszteletre méltó.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook