2019. február 16. - Julianna, Lilla

Isten Keze

2018. július 7. Szerző: Rózsa Misi
Diego Maradona aranybetűkkel írta be nevét a labdarúgás történetébe. Azon sportolók egyike, akinek a nevét az emlékezet nyilván évszázadokra meg fogja jegyezni.

 

491 mérkőzésen lépett pályára az Argentinos Juniors, Boca Juniors, Barcelona, Napoli, Sevilla, és a Newells Old Boys színeiben. Összesen 259 gólt rúgott ezekben a csapatokban. 91 alkalommal húzhatta magára az argentin válogatott mezét, és ebben 34 gól köthető a nevéhez. 1979-ben jelentős szerepe volt abban, hogy az argentinok megnyerték az ifjúsági világbajnokságot, majd jött 86 és az emlékezetes kezes gólja és itt is főszerep jutott neki, már felnőttként a világbajnokság megnyerésében.

1990-ben a Vb-n csak az NSZK tudta megállítani a vezetésével pályára lépő kékeket, így ott „csak” az ezüstérem jutott nekik a világbajnokságon.

Elismerései:

Az ifjúsági labdarúgó-világbajnokság aranylabdája: 1979
Argentin gólkirály: 1979, 1980, 1981
Az év játékosa az argentin labdarúgó szakírók szerint: 1979, 1980, 1981, 1986
Az év dél-amerikai labdarúgója:1979, 1986, 1989, 1990, 1992
Guerin d'Oro (Olaszország): 1985
Az argentin sport szakírók szerint az év sportolója: 1986
A labdarúgó-világbajnokság aranylabdája: 1986
A világ legjobb játékosa (Onze d'Or): 1986, 1987
Az év legjobb játékosa (World Soccer Magazine): 1986
Olasz gólkirály: 1987–88
Aranylabda a labdarúgásban tett szolgálataiért (France Football): 1996
Az argentin sport szakírók szerint az évszázad sportolója: 1999
FIFA (internetes szavazás) Az évszázad labdarúgója: 2001
FIFA "Az évszázad gólja" (1986, az Anglia elleni negyeddöntő második gólja): 2002
Az Argentin Szenátus "Domingo Faustino Sarmiento" díja az életművéért

Maradona ellentmondásos személyiség volt a pályán és a pályán kívül is mindig. De a zsenikre mindig is jellemző volt, hogy nehezen tudják fékezni magukat és kezelni az érzelmi hullámzásaikat. A nincstelenségből tört ki a foci által és került hatalmas magasságokba, és ennek a gyors felfutásnak is jelentős szerepe lehetett abban, hogy problémái elől, a drogokba menekült bele.

Itt az oroszországi Világbajnokságon is botrányaival hívta fel magára a figyelmet leginkább. Kezdte a műsort a Nigéria mérkőzés során, amiről lapunk már beszámolt Önöknek.

Ezután nyilván a tévétársaságoknak ki lett adva utasításba, hogy ne mutassák, hogy mit művel Maradona a lelátón. És nem is mutatták, akkor sem, amikor az argentin válogatott kihullott a Vb-ről. De Maradona nem maradt persze csendben. A kiesés után keményen bírálta az argentin szövetségi kapitányt és bejelentette, hogy ő ingyen vállalná a válogatott irányítását. Nem teljesen elvetemült ötlet ez részéről, hiszen 2008-ban egyszer már megbízták a válogatott irányításával, pedig akkor is bőven voltak problémái a drogokkal. Kritizálták is nagyon sokan, de Maradona a 2010-es Világbajnokságra ki tudta vinni a csapatát, ott csoportelsőként végzett velük, és egészen a negyeddöntőig vezette a nemzeti tizenegyet. Argentínában nagyon sokan gondolják még most is úgy, főleg az oroszországi dicstelen szereplés után, hogy lehet meg kéne adni az Isteni Maradonának a lehetőséget arra, hogy felrázza ezt az unalmassá vált csapatot.

A FIFA testületénél azzal verte ki a biztosítékot Maradona, hogy határozottan kijelentette, hogy az Anglia-Kolumbia mérkőzést a játékvezető nagyon tudatosan elcsalta. A FIFA felháborodott Maradona kijelentésén és követeli, hogy kérjen bocsánatot, miközben akik látták a mérkőzést, azoknak nagyon nehéz elmagyarázni, azokkal nagyon nehéz elhitetni, hogy nem Maradonának van igaza.

Diego Maradona furcsa figura. Szeret baloldali diktátorokkal barátkozni, keményen drogozik, botrányosan képes viselkedni. De mi úgy gondoljuk, hogy aki annyit letett a világ asztalára, mint amit ez az egykori kiváló sportember, attól még ezt is el lehet viselni. Diego Maradona isten áldotta zseni volt és a magam részéről nagyon örülök annak, hogy olyan korban élhettem, amikor láthattam a pályán varázsolni. Kivételes egyéniség.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook