2019. február 19. - Zsuzsanna

Isten keze ismét akcióban

2018. június 27. Szerző: Rózsa Misi
A labdarúgó világbajnokság csoportköreinek utolsó keddi napján is nagyon fontos nyitott kérdésekre kellett lezáró válaszokat találni. Nem ment könnyen, izgalomban nem volt hiány.

 

Franciaország és Dánia már komolyabb tét nélkül focizhattak egymás ellen, bár igaz, Ausztrália előtt papíron még adott volt a lehetőség arra, hogy Dániát leszorítva a második helyről, tovább léphessen a csoportkörökből. Tehát a dánoknak a békés döntetlen tökéletesen megfelelő eredmény volt, hiszen ez elég volt a továbbjutáshoz attól függetlenül, hogy a csoport másik mérkőzésén mi történik. És valljuk meg a franciáknak sem volt semmi kifogása az ellen, hogy ne kelljen meghajtaniuk magukat, a békés döntetlen nekik is abszolút elfogadható eredmény volt ezúttal itt. És ez a mindenkinek jó az iksz állapot, rá is nyomta bélyegét a találkozóra, a legkisebb mértékben sem hajtottak a csapatok, az első perctől kezdve alig várták a mérkőzés lefújását. Ilyen körülmények között, aligha lepődhetünk meg azon, hogy ez a Vb során most először unatkozhattunk végig egy olyan mérkőzést, ahol gól sem esett.  A csapatok szempontjából érthető a hozzáállásuk, de szurkolói szempontból nagyon nem volt rendben ez a párosítás, amit mérkőzésnek inkább nem neveznék.

A csoport másik mérkőzésén Peru már abszolút tét nélkül léphetett pályára. Ausztrália még reménykedhetett abban, hogy ha a dánok kikapnak az erősebb franciáktól és ők megverik Peru csapatát, akkor még maradhatnak a folytatásra. Jobbak is voltak labdabirtoklásban, mint perui ellenfelük, de a peruiak most, hogy már nem volt semmi teher rajtunk, nagyon könnyedén és végre jól is fociztak, abszolút partiban tudtak maradni az ausztrálokkal. Sőt nem csak, hogy partiban tudtak maradni, de a 18. perctől kezdve már az előny is náluk volt ebben a párharcban.

A második félidőben az ausztrálok már több rizikót vállaltak be a játékuk során, rohanva az eredmény után, részben ennek is köszönhették, hogy az 50. percben, már két gólos előnnyel vezetett Peru. Próbálkoztak az ausztrálok azzal is, hogy gyorsítják a játékot, de ezzel is csak magukat fárasztották ki teljesen a peruiak nagyon könnyedén tudták tartani velük a lépést. A végére teljesen elfogyott az erő és a hit egyaránt, így maradt a 2-0-s perui siker a végére.

A másik csoportban számtalan kérdés volt nyitva, innen gyakorlatilag mindenkinek volt olyan kombináció, amivel tovább juthatott volna. Egyedül az volt kőbe vésve, hogy a horvátok már tovább mennek az egyenes kieséses szakaszra. Az egyik mérkőzésen Nigéria küzdött meg Argentínával. Az argentinok eddigi teljesítménye nagyon gyalázatos volt. Az még csak-csak, hogy kikaptak Horvátországtól, de az vállalhatatlan volt, hogy ikszeltek Izland ellen. Ráadásul nem csak, hogy nem voltak eredményesek, de az eredménytelenséghez, tragikusan gyenge és rossz játék is társult részükről. Itt most kötelező volt győzniük és ebben a tudatban is léptek pályára. Hogy komolyan veszik, az látszott azon is, hogy nagyon más játékkal jöttek itt most elő, mint előtte. Végre tűz volt a szemükben és csoda a lábukban. Végre akartak és tudtak is játszani. Nem is okozott meglepetést, hogy a 14. percben Messi megszerezte a vezetést.  És a vezető találat után is jöttek rendre előre, egyértelműen ellenfelük fölé tudtak nőni.
A második félidőre érthetetlen módon nagyon álmosan jöttek ki az argentinok és egyre nagyobb területet engedtek át Nigériának, hogy az játszhasson ellenük. Komoly, veszélyes helyzetek születtek, de ezek se igazán ébresztették fel az argentinokat. Aztán Nigéria a semmiből egy büntető által, egyenlíteni tudott. Ez tragédia volt Argentína számára, hiszen ha ez így marad, akkor Nigéria mehet tovább és ők ki fognak esni. Innentől kezdve újra játszott Argentína, de a 86. percig nem sikerült betalálniuk. Akkor aztán jött Rojo és megszerezte ismét a továbbjutást jelentő vezetést Argentína számára. Ekkor a lelátón az áldottan furcsa állapotban lévő Maradona a kapd be nemzetközi jelzést mutatva lent valakiknek- nyilván a nigériai szurkolóknak, vagy vezetőknek- majdnem leesett a lelátóról, kész szerencse, hogy fogták őt, hogy ez ne következzen be.

Az igazsághoz tartozik, hogy egy kezezés miatt Nigériának járó kicsit vitatható 11-est nem adott meg a játékvezető, és ha azt megadja, akkor alakulhatott volna máshogy is az eredmény. De nem alakult. Nigéria még a hosszabbításban is egy teljesen tiszta helyzetet el tudott rontani, így magát okolhatja leginkább azért, hogy 2-1-es vereségével el kell, köszönjön a Vb-től.  Argentína bejutott az egyenes kieséses szakaszba.

A csoport másik mérkőzését Horvátország játszotta Izland ellen. Horvátország elég látványosan kiforgatott csapattal állt ki erre a mérkőzésre. Igaz a leggyengébb horvát csapat is sokkal erősebb, mint a legjobb összeállításában szereplő Izland, de azért itt lehetett érezni, hogy taktika van a dologban. Az első félidő képe is ezt mutatta. A horvátoknál volt ugyan többet a labda, de kapura Izland jelentett komolyabb veszélyt rendre. A horvátok rájuk nem jellemző módon, igen visszafogottan játszottak…

A második félidőben az 53. percben akarva-akaratlanul is megszerezték a horvátok a vezetést. Aztán a 76. percben egy büntetőből Izland egyenlíteni tudott. Elég látványos volt, hogy a horvátok kivárásra fociztak, nem hajtottak a gólra nagyon. De aztán amikor meg tudták, hogy Argentína betalált és vezet Nigéria ellen, akkor hirtelen megjött a játszó kedve a horvátoknak is, és a 90. percben az újabb találatukkal eldöntötték Izland ellen a mérkőzést. Horvátország így három, mérkőzésből eddig a Vb-n hármat megnyert és csoportelsőként léphet tovább innen.

A szerdai játéknapon is két csoport nyitott kérdéseire került fel a pont. Először Németország lép pályára Dél-Korea ellen, meg ezzel egy időben Mexikó birkózik egy nagyot Svédországgal. Aztán az esti szinkron mérkőzések egyikét Svájc fogja lejátszani Costa Rica ellen, a másikat Brazília, Szerbia csapat ellen. Az biztosnak látszik, hogy izgalmakban itt se lesz hiány.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook