2019. március 21. - Benedek

Az istenek hidege

2017. május 1. Szerző: Szele Tamás
Ülnek az istenek fent, a Világ tetején, ülnek és néha unatkoznak. Olyankor társaságra vágynak, és magukhoz szólítanak pár halandót, aki éppen arra jár. Nagyon rossz tragédiáról beszámolni, de sajnos meg kell tennünk: a svájci Ueli Steck bizony meglehet, hogy tegnap már a derék lófejű Tangrim istennel vacsorázott, szegény feje.

 

A Himalayan Times híradása szerint egészen alacsonyan, a kettes tábor közelében csúszhatott ki. A helyi források szerint a Mount Everest mellett emelkedő mellékcsúcs, a 7861 méteres Nuptse oldalában csúszott ki, és mivel nem tudott megállni a jeges felszínen, több száz métert zuhant. Testének szétszóródott darabjait egy hatfős mentőcsoport szedte össze, hogy aztán helikopterrel szállítsák el. A svájci mászót hajnalban a Nuptse megmászása közben látták. A hírek szerint Steck amúgy a híres, és igen nehéz Hornbein kuloáron keresztül szeretett volna feljutni a világ legmagasabb hegyére. Az igen nehéz utat ritkán másszák, az Everesttel próbálkozók gyakorlatilag kivétel nélkül a legkönnyebb, kötelekkel ellátott normál úton másznak. 

Az istenek nyugtassák szegény kóbor lelkét és adassék neki szerencsés újjászületés – sajnos, a Himalájában megesik, hogy meghal az ember. Maguk a tibeti, nepáli emberek nem is nagyon másznak csúcsokat, ugyanis hitük szerint a hegyek az istenek trónjai, nem okos bolygatni őket. 

Hanem bizony fontos ez a hír, mert a mi Klein Dávidunk és Suhajda Szilárd is a Csomolungmára készülnek, sőt: már túl is vannak a kettes alaptáboron, már 6400 méter magasságban vannak, egyelőre most építik a serpák a köteleket a harmadik táborig. Az első akklimatizációs körben, a hírhedt Khumbu-jégesésen történő átkelést követően egy éjszakát töltöttek a 6 ezer méteren lévő első magassági táborban, majd az orkán erejű széllökések miatt kénytelenek voltak visszafordulni. De most már a csúcstámadás következik. 

Hej, Ganésa, elefántfejű isten, akadályok fortélyos ura: szegény kicsi híved kérne arra, hogy ha már Ueli Steckre nem vigyáztál, kérlek, vigyázz a mi fiainkra... ha elfagyik is pár lábujjuk, nagyobb bajuk ne essék.

Ha lehet, ne teázzanak veletek. 

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook