2019. február 20. - Aladár, Álmos

Istenek tenyerén

2016. május 4. Szerző: Szele Tamás
Tibet divatban van, hogyne lenne, Tibet az a hely, amiről mindenki mindent tud, aki elolvasott egy Leslie L. Lawrence-regényt, tehát biztos benne, hogy a világ tetején pipázó úriemberek flangálnak a lámakolostorokban szexbombákkal kart karba öltve, a lámák hozzák a jakvajas teát és időnként elvágja valaki valakinek a torkát, szigorúan fültől fülig, valamint sok whisky fogy.

Tibetről mindenkinek ez a véleménye, kivéve a tibetieknek, a lámáknak, a tibetológusoknak és a hegymászóknak, ezek az emberek ugyanis már jártak az istenek földjén. Klein Dávidnak például alaposan kialakult nézetei lehetnek – ugyanis két nappal ezelőtt sikeresen feljutott az Annapurna csúcsára. Ez még magyar alpinistának nem sikerült. A boldogult Erőss Zsolt megpróbálkozott a lavinái miatt legveszélyesebbnek tekintett csúcs megtámadásával, de fel kellett adnia. Ő a Kancsendzöngán maradt 2013-ban, most is ott kell legyen, tízezer Buddha vigyáz a lelkére... de most Klein Dávidnak sikerült ami neki akkor nem. Legyőzte a hideget, a fagyot, az oxigénhiányt, ráadásul palack nélkül, és az alaptáborból már tudott is saját Facebook-oldalán egy bátorító, megnyugtató üzenetet küldeni azoknak, akik itthon aggódtak érte:

„Biztonságban vagyok az alaptáborban és innen megerősítem, hogy május elsején elértem az Annapurna csúcsát oxigénpalack nélkül. Nagyon nehéz volt az út felfelé és lefelé is, ezért a 4-es táborban pihentünk tegnap éjszaka Josttal, a német hegymászótársammal. Nagyon nehéz utunk volt ma is lefelé. Nagyon köszönöm a kedves szavakat, hamarosan jövök a részletekkel, de most igyekszem aludni legalább 10 órát."

 

 

Tibeti istenek hódolnak ennek a teljesítménynek, csak vigyázzanak rá hazafelé is – és most már elmondhatjuk, hogy a világ tizennégy nyolcezer méternél magasabb csúcsa közül csak egyen, éspedig a K2-n nem járt magyar hegymászó.

Joggal lehetünk nagyon, de nagyon büszkék Klein Dávidra, lehet, hogy jetivel vagy rolanggal nem találkozott útközben, de nem szebb a valódi kalandot megélni, abból visszatérni, mint akármilyen regényes mese?

És reméljük, Párvati, a Hegyek Lánya, akiről a Nanga Parbatot elnevezték, most szelíden mosolyog a magyar alpinistára. Tán szól is pár szót az érdekében a férjének, Sivának, aki civilben a pusztítás istene, hogy most másfelé intézze a lavinákat.

Klein Dávidot ugyanis hazavárjuk.

Képek: Klein Dávid Facebook

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook