2023. február 7. - Rómeó, Tódor

Jaj, cica...

2018. október 31. Szerző: Szele Tamás
Kérem, most erőben elméleti kérdések kerülnek terítékre, annyira elméletiek, hogy majdnem elvesztünk a lila ködben, míg értelmezni próbáltuk a helyzetet: dióhéjban az a vita tárgya, sminkelhet-e a tornászlány, avagy az a Sátántól való, és eredményét is máglyára kell vetni, ha festett orcával érte el?

 

Egyáltalán, hogy a csodába került elő ez a kérdés? Nagy a sora annak. A Nemzetközi Torna Szövetségnek sok volt az egyik versenyző sminkje, ami a Macskák című musicalre utalt, ezért pár hónapos késéssel hozott is egy szabályt, amivel betiltotta az arcfestést. Az augusztusi Európa-bajnokságon a holland Celine van Gerner talajgyakorlatát a Macskák egyik betétdalára mutatta be, úgy gondolta, hogy hatásosabb, ha a pódiumra hajából alkotott két füllel és macskasminkben lép pódiumra. Mielőtt ezt megtette volna, a szabálykönyvet is átnézte. Arra jutott, hogy ezt semmi sem tiltja, sem előnye, sem hátránya nem származhat a pontozásnál.

Van Gerner sminkje megosztó volt, a közönség imádta, de a szakma nem fogadta ekkora örömmel, attól tartanak, hogy eltereli a figyelmet a sportteljesítményről.

Mármost a frissen hozott szabály szerint a tornászlányok sminkjének „visszafogottnak” kell lennie, amit képtelenség lesz meghatározni, de nehezen is érthető, miért ne játszhatnának kicsit a külsejükkel? Elvégre ez mégsem súlyemelés vagy maraton, ahol a leadott teljesítmény dönt, ebben a sportágban komoly szerepe van az esztétikumnak, a szépségnek (más kérdés, kinek mi tetszik). No, de szigor van: ezentúl vagy nincs smink, vagy csak visszafogott lehet, a szerepjáték is tilos.

A mostani, dohai világbajnokságon különben kedden a várakozásoknak megfelelően az Egyesült Államok magabiztosan megnyerte a női csapatversenyt. Az amerikaiak 2010 óta egyszer sem engedték át a női csapataranyérmet más válogatottnak, egymás után negyedszer diadalmaskodtak.

No, mindegy, ha nem lesz játékosság, lesz szigor.

Jaj, cica, szegény cica...

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook