2022. január 21. - Ágnes

Janika elment

2018. május 14. Szerző: Rózsa Misi
Magyarországon történelmi hagyománya van a lóversenyzésnek. Ma is szeretjük magunkat lovas nemzetnek mondani, és nem is alaptalanul, hiszen sok kiváló lovast adtunk a világ sportéletének.

 

Az ügető sportágban is szoros versenyt vívtak egymással mindig a legjobbak. A kiemelt versenyeken nyerni mindig nagy kihívásnak számított. Élt közöttünk egy rendkívül tehetséges és rendkívül szerény ember, akinek a nevét mindenki ismeri, aki valaha is kapcsolatba került a lóversenyzés világával. Paulovicz János II. Minden idők legjobb 10 hajtója között szerepel a neve a kiemelt versenyeket nyerők rangsorában. 45 győzelmével a 6. helyen találhatjuk most is nevét. Pedig már egy ideje nem versenyez, amiben jelentős szerepe volt a betegségének is. Az összes versenyzést nézve pedig a 11. legjobb ma is az eredményei alapján.

A lóversenyzés imádatát szinte az anyatejjel szívhatta magába, hiszen édesapja Paulovicz János is sikeres idomár és hajtó volt, de nagybátyja Ferge László is eljutott a hajtó champion cím megszerzéséig. A kis Janika, nála kezdett istállómunkába, mint lovász fiú. Ekkor 14 éves volt. Hat éven keresztül ápolta nagy gonddal és szeretettel a lovakat, közben elkezdte tanulni a hajtó és idomár szakmát. 20 éves korában kapott segédhajtói engedélyt és az első versenyét, Násfát irányítva azonnal meg is nyerte. Ez volt az első győzelem, amit aztán számtalan szép siker követett. Még kimondani is döbbenetes, hogy 36 éves korára, már elérte az 500. győzelmet. 47 évesen már meg volt a 900. győzelem is számára.

Versenyzőként nyert ugyan kétszer is derby-t, de hiába aratott rengeteg győzelmet, a bajnoki címről rendre egy hajszállal, de lecsúszott.

Idomárként is mindig nagy szeretettel közeledett a lovaihoz, nyilván ez volt sikereinek egyik forrása. Remek lovakat volt képes nevelni olyan lovakból is, akikben rajta kívül mások nem igen láttak komoly esélyest. Igazi régi vágású úriember volt, akit a beosztottjai is nagyon tiszteltek és őszintén szerettek. A régi nagy hajtógenerációnak ő volt az utolsó tagja közöttünk.

Tudni lehetett, hogy nagyon beteg. De a fájdalmat, a betegséget is olyan egyenes tartással viselte, ahogy egész életét élte. 69 éves korában ragadta el közülünk a halál a kiváló sportembert. Búcsúztatása 2018 június 1.-én lesz a Farkasréti temetőben a Makovecz teremben. A család kérése, hogy akik el akarják kísérni utolsó útjára, azok egy szál virágot hozzanak az emlékére. Nagy veszteség ez a magyar lóversenysportág számára, de nagy veszteség az egyetemes magyar sport számára is. Nyugodjál békében Janika!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook