2019. január 19. - Márió, Sára

Jég veled, újratöltve

2018. január 24. Szerző: Szele Tamás
Tetszik ismerni Pita Taufatofuát? Nem, nem egy gyorsétel a gíroszosnál, bár mondhatjuk, hogy elég gyors: ő az a tongai sportoló, aki Rióban, félmeztelenül, felsőtestét olajjal bekenve vitte a kis királyság zászlaját és ezzel örökre beírta magát a nyitóünnepséget megtekintő hölgyek hosszú távú memóriájába. Különben taekwondós.

 

Volt.

Már sífutó.

Hogy ennek a kettőnek mi köze egymáshoz? Nem sok, illetve annyi, hogy Tonga kis ország, melynek kevés olimpikonja van, szinte nemzeti érdek volt Nuku'alofában (ez a szigetvilág fővárosa), hogy indíthassanak valakit a phjongcshangi téli játékokon. Presztízskérdés, mondhatni.

És hát Taufatofua mester is ambiciózus ember, egyszer már belekóstolt abba, milyen az, ha rajta a világ szeme, megint vágyott rá, de persze fűtötte a nemzeti érzés is – csakhogy, tekintve Tonga Királyság trópusi éghajlatát, kicsit nehéz volt olyan téli sportot találni, amiben indulhatott volna.

Nehéz volt, de sikerült: a tongai taekwondós 2016 végén jelentette be, hogy téli olimpikonná is szeretne válni, ráadásul a legnehezebbnek tartott sportágban. Egy évvel ezelőtt már ott is volt az északisí-világbajnokságon, a sífutás sprintjében a 153. helyet szerezte meg három ellenfelét megelőzve. Taufatofua azóta indult dél-amerikai rollersíversenyeken, – otthon is csak így tud készülni, mivel Tongán nincs hó – , majd a kvalifikációra koncentrált, kisebb törökországi és örményországi versenyeken próbálta megszerezni a kvótához szükséges pontokat. Hogy jobb legyen, 15 kilót le is adott. A kvalifikációja majdnem meghiúsult, ugyanis nem tudott eljutni Isztambulból Horvátországba, így a legutolsó Világkupa-versenyen kellett megszereznie a kvótát, Izlandon. Ott viszont hóviharok nehezítették meg, hogy eljusson a verseny helyszínére, kétszer is vissza kellett forduljon autójával, de harmadszor csak sikerült – és meg is szerezte az indulási jogot.

Ha valaki azt mondja, hogy ez nem az élet, ez egy film, annak van némi igaza: kísértetiesen hasonlít Pita története a „Jég veled”-ben látott nehézségekre, csak ezek tényleg megtörténtek (bár a helyében már elkezdenék tárgyalni a filmjogokról).

Egyszóval, hihető vagy hihetetlen, de Pita Taufatofua igenis indulni fog a téli olimpián, sífutásban. Ráadásul nem is ő az első tongai versenyző a téli játékokon: négy évvel ezelőtt Fuahea Semi indult a szánkósok között, aki egy német fehérneműcéggel kötött szponzori szerződés értelmében Bruno Banani néven szerepelt, és 39 induló közül a 32. lett összetettben.

Hát, mit kívánhatnánk Taufatofuának? Sok sikert és jég vele!

Valamint aloha.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook