2022. január 21. - Ágnes

A jégmezők hölgye

2018. február 25. Szerző: Szele Tamás
A jégmezők lovagjának mégis nehezen nevezhetnénk Zaja Kittyt, aki idén magyar versenyzőként fog részt venni a Fjällräven Polar kutyaszánhajtó versenyen, éspedig komoly közdelem árán – hiszen ahhoz, hogy idáig eljusson, el kellett nyernie a közönség szavazatait, a nagyérdemű döntött ugyanis arról, hogy a jelentkezők közül kik indulhatnak.

 

Kitty nyert, nem is kevés szavazattal – 38 110 voksot kapott, így szeretettel várják őt áprilisban Norvégiába. Esetünkben nem forró, hanem jeges szeretettel, ugyanis nagy kalandra indul a magas Északon. A négy nap alatt a résztvevők kutyaszánokkal szelik át a vadregényes tájat a svédországi Signaldalen-től egészen az Atlanti-óceán partjáig keresztezve a szubarktikus tundrát, hogy elérjék a norvégiai Jukkasjärvi melletti erdőt, ahol véget ér az összesen 300 kilométeres túra. Az első Fjällräven Polart 1997-ben rendezték meg. Szánhúzó kutya versenyként indult a legendás alaszkai Iditarod Race mintájára, és 10 éven keresztül ez volt a koncepció egészen 2006-ig. Aztán néhány év szünet következett és 2012-ben indult újra teljesen új formátumban. A résztvevők továbbra is ugyanazon az úton mennek végig, de versenyzés helyett inkább a tapasztalatcserére és a csapatmunkára helyezték a hangsúlyt.

És hogy készül Kitty a megmérettetésre? Egyik nyilatkozata szerint:

„Kicsit hiányzik az a pörgés, amivel a szavazatgyűjtés együtt járt. De most már legalább van időm magamra, nyugodtan ehetek, ihatok, sőt alhatok is napi nyolc órát. Természetesen mindennap eszembe jut, hogy úristen, áprilisban utazhatok Norvégiába - és bár még messze van, mégis csodálatos érzés. Leginkább a környezetemre, a szüleimre és a barátaimra róttam plusz terhet, innen is köszönöm nekik, hogy kitartottak és segítettek célba jutni!

Ezt nem egy akkora próbatételnek kell elképzelni, mint pl. az Iditarodot, de azért természetesen igyekszem kondiban tartani magam. Mivel alapból is gyakran mozgok és sportolok, ezért leginkább a szint megőrzése a cél. Mentálisan lesz a megterhelőbb, lévén egész nap a nagy hidegben szeljük majd át a végeláthatatlan jégmezőket, ezért próbálom erre is gyúrni magam. Az itthoni enyhe tél miatt Balogh Ottó - Orrvérzésig kutyaszán című könyvével hangolódom.”

Sok sikert, Kitty – mutasd meg a skandinávoknak, ki a leány a szánon.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook