2019. február 19. - Zsuzsanna

Jól jártunk az oroszokkal

2016. augusztus 25. Szerző: Panda
Ki gondolta volna, hogy a rendszerváltás után még elhangozhat egy ilyen mondat? Pedig igen. A paralimpiai kvótát sikerült három fővel megemelni, az oroszok kárára.

Persze mondhatjuk, hogy megérdemelték, hiszen az egész csapat kiírtam magát erkölcsileg az idei paralimpia-történetből a doppingolások miatt (korábbi cikkünk itt). Így aztán megtörténhetett az, hogy a megüresedett kvótás helyekből magyar sportolók is részesültek - nyilván legnagyobb örömünkre.

A Nemzetközi Sport Döntőbíróság (CAS) tegnapi döntése után a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) hivatalosan értesítette a Magyar Paralimpiai Bizottságot, hogy három újabb magyar versenyző kapott indulási jogot a riói paralimpián. 
Mint ismeretes, a Nemzetközi Sportdöntő Bíróság (CAS) elutasította az Orosz Paralimpiai Bizottság indítványát, ezért érvényben maradt a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) augusztus 7-i döntése, amellyel felfüggesztette az Orosz Paralimpiai Bizottság tagságát az IPC-ben és így kizárta az összes orosz parasportolót a riói paralimpiáról. 
A 267 kizárt orosz parasportoló helyeit az IPC újraosztotta, ennek értelmében Mezei Katalin és Sztanó György paraerőemelő, valamint Mató Gyula kerekesszékes vívó kapott kvótát a riói paralimpiára. Velük együtt már 43 fős a Magyar Paralimpiai Csapat, soha nem indult ekkora létszámú egyéni versenyzői csapat paralimpián Magyarországról. A legnagyobb létszámú 54 fős magyar csapat 2000-ben, Sydneyben vett részt paralimpián, 36 egyéni versenyzővel és 18 csapatjátékossal. 
A Magyar Paralimpiai Bizottság az új versenyzők számára természetesen biztosítja az utazási és részvételi feltételeket.
„Követtük az orosz parasportolók kizárásával kapcsolatos fejleményeket és fel voltunk készülve erre a lehetőségre. Hetekkel ezelőtt informálisan jeleztük több sportolónknak is, hogy maradjanak edzésben, mert sor kerülhet a részvételükre. Örülünk annak, hogy Kati, Gyuri és Gyula utazhat Rióba, mindhárman nagyon készültek a paralimpiára és tavasszal hajszállal maradtak le róla. Az élet most visszaadta nekik az esélyt. Büszke vagyok rá, hogy vasárnap, a Nemzeti Színházban, az eskütételi ünnepségen immár 43 sportolót fogadhatja meg, hogy büszkén és sportszerűen fogja képviselni a hazáját." – mondta Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

Hajrá para-magyarok!

A szurkolást ezennel megnyitom.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook