2019. február 16. - Julianna, Lilla

Joshua három trón ura lett

2018. április 3. Szerző: Rózsa Misi
A széles közvélemény akkor fedezte fel magának Anthony Joshuát, amikor az legyőzte az Acélkalapácsot, Vladimír Klicskot. Az angol ökölvívó azzal a győzelmével jelentős bravúrt hajtott végre, a már leszálló ágában lévő ukrán óriással szemben. Az új-zélandi Joseph Parker, aki szintén veretlen világbajnok volt eddig, kevesebbek előtt volt ismert név, miközben egy kiváló és kifejezetten jó képességű ökölvívóról van szó esetében.

 

Két teljesen eltérő személyiségű emberről beszélhetünk esetükben. Joshua nagyobb csibész volt, aki az ökölvívás előtt kipróbálta már magát atlétikában és a labdarúgásban is (mondjuk egy angol számára szinte természetes is, hogy megpróbálkozik fiatalon a labdarúgással). Ma is nagy labdarúgó rajongó. Anthony Joshua szegény családban nőtt fel és fiatalon több balhéba is belekeveredett. Kifejezetten intelligens versenyzőről beszélhetünk, aki kedvenc hobbija a bunyó mellett a sakkozás. És azt mondják, akik látták már a táblán küzdeni, hogy abban is kifejezetten tehetséges.
Parker középosztálybeli család sarjaként nőtt fel. Viszonylag jó létben és nyugodt fiatalkor áll mögötte. Ő azonnal az ökölvívást választotta sportágának és már rendkívül fiatalon sikerült is szép eredményeket elérni, de mivel Új-Zéland eléggé kiesik a világ vérkeringéséből, így eredményeiről nem beszéltek annyit, mint Joshua elért sikereiről.

Joshua félelmetesen nagy ütőerejével és kemény ütésállóságával éri el leginkább a sikereit, míg Parker a nehézsúlyban igen ritka félelmetes gyorsaságával aratott sikereket. Joshua eddig 20 profi mérkőzéséből 20 mérkőzést nyert meg, mindegyiket KO-val. Parker 24 mérkőzésből 24 győzelmet mondhatott magáénak, ebből 18 esetben ért el KO győzelmet.

A címegyesítő mérkőzésük során, egyértelműen Joshua számított az esélyesebbnek Parkerrel szemben. Joshua ezért az egyetlen mérkőzésért 14 millió font garantált honoráriumért, míg Parker 7 millió font garantált pénzért léphetett a szorítóba, ami mindkét versenyző számára, a pályafutásuk legnagyobb elnyerhető összege volt. Joshua eddig két év alatt keresett 50 millió fontot. Joshua a mérlegelésnél 242 fontot nyomott, míg Parker súlya 237 font volt. Joshua magasabb is volt, mint ellenfele.

Kettejük összecsapására Angliában került sor, Cardiffban a Principality Stadionban, ahol általában rögbi mérkőzéseket szoktak tartani. Joshua az IBF és az IBO bajnoki övét tudhatta magának, Parker a WBO övének volt tulajdonosa.

A mérkőzés első két menetére az óvatos tapogatózás volt mindkét fél részéről tapasztalható. Itt még alapvetően kiegyenlített volt a küzdelem a két férfi között. Akik azt várták, hogy keményen egymásnak fognak esni az összecsapás során, azoknak nagyot kellett csalódnia, mert egyikük se mutatott arra komoly hajlandóságot, hogy nagyobb rizikót felvállaljon, biztonságosabb, taktikus mérkőzést vívtak végig egymással szemben. Jellemzően Joshua irányította az összecsapásukat, ő is vitte be ellenfelének a több tiszta találatot, de Parker nagyon fegyelmezetten védekezett végig és több esetben is szemre tetszetős támadások vezetésére is volt ereje. A harmadik menettől már jóval nagyobb sebességre kapcsoltak a fiúk, de itt is az óvatosság maradt a jellemző rájuk és maradt végig a taktikus harc kettejük között.

Hozzá kell ehhez tennünk azt is, hogy a ring bíró több esetben is amikor kialakult volna komolyabb adok-kapok a versenyzők között, teljesen értelmetlenül közbe avatkozott, az olasz szeretett volna főszerepet játszani itt, hogy felhívja magára a figyelmet, ezzel sokat elvett abból az élményből, amit kaphattunk volna a találkozótól magától. A mérkőzésre kilátogató 80 ezer néző, sokszor ki is fejezte egyértelmű formában ezzel kapcsolatban a nem tetszését, a tévé előtt be kell vallanom, néha én is káromkodtam egy sort miatta.

Joshua jellemzően a balegyenesekkel igyekezett operálni, Parker igyekezett ütőtávon kívül maradni és gyors belépésekkel kontrázni. Parker esetében dicsérni lehetett azt, hogy a ritmusváltásokat remekül tudta sok esetben alkalmazni és a legnagyobb siker, amit elmondhatott a mérkőzés után, hogy ő volt az első olyan ellenfele Joshuának a profi mérkőzései során, akik a 12. menet végéig állva tudtak maradni vele szemben. Azt talán erős túlzás lenne mondani, hogy unalmas volt a párharcuk, de nem igazán kaptuk meg tőle azt a kemény csatát, amit sokan reméltünk volna. Nem kérdés, hogy Joshua végig egyértelműen jobb volt ellenfelénél, ha igazi megrázó fölényt most nem is sikerült kialakítania ellene. A 12 menetből nálam 10 menetet egyértelműen Joshua hozott és 2 menet volt, amit akár Parkernak is lehetett adni.

Anthony Joshua természetesen megnyerte az összecsapást és nem is kis különbséggel. 118-110, 118-110, 119-109 állt a pontozó lapokon a javára, így ettől kezdve már három nagy szervezet világbajnokának mondhatja magát. És tegyük ehhez hozzá, hogy Joshua még nagyon fiatal, és jelentős esélye van arra, hogy sok nagy csatát nyerjen még meg és meg van minden adottsága emberileg is arra, hogy legendás figurájává váljon az ökölvívásnak. Kiváló, kemény versenyző a ringben és nagyon szívesen jár el gyerekek közé is népszerűsíteni az ökölvívást, vidám fickó, aki nem felejtette el, honnan indult, ezért rendszeresen vesz részt jótékonykodásban is. A sportágnak nagyon nagy szüksége van ilyen kivételes egyéniségekre a trónon, hiszen nekik van a legnagyobb érdemük abban, hogy a közönség rajongása a sportág iránt folyamatosan növekedhessen.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook