2019. február 20. - Aladár, Álmos

A jótékony villám

2018. július 2. Szerző: Szele Tamás
A tegnapi francia-argentin mérkőzés villáma egyértelműen Kylian Mbappé volt, aki egyszemélyes Millenium Falconként jött a semmiből, ötszörös hiperűrsebességgel, állva hagyott mindenkit és két gólt is becsavart. A fél világ ünnepli ezt a tizenéves srácot, aki nem csak labdarúgásra, de jellemre, emberségre is taníthatna sok sporttársat.

 

A PSG csatáráról ugyanis azt eddig is tudtuk, hogy játszani nagyon, de nagyon tud, viszont azt nem, mire költi a pénzét. Nem arra, amire bármelyik tizenkilenc éves, sikeres sportoló, vagyis nem csak arra – lehet, hogy van sportkocsija, barátnője, időnként beeshet egy-két bulira is, de például a világbajnokságon összeszedett jövedelmeit az utolsó centig jótékonyságra fordítja. A tegnapi meccs után például 17 ezer angol fontnak megfelelő összeg jár neki, ami azért nem épp villamospénz, és ezt Mbappé a mozgássérült fiatalok sportolási lehetőségeit támogató Premier de Cordees alapítványnak ajánlotta fel, akár az összes bónuszt, amit kap, viszont az egyes meccsek után járó díjazásait mindig más alapítványhoz juttatja el. A PSG játékosa egyébként nagykövete is a fiatal mozgássérülteket segítő szervezetnek. Mbappé apai ágon kameruni származású, édesanyja algériai, de ő már Párizsban született 1999-ben.

Miért teszi, túl azon, hogy így érzi helyesnek? Hát, lesz majd, aki megdöbben: Mbappé azt nyilatkozta, úgy gondolja, nem jár azért fizetség, ha ő a hazáját képviseli. Mert neki Franciaország igenis a hazája. Ahogy Svédország is a hazája a nála kevésbé sikeres, de elhíresült Jimmy Durmaznak. Lassan, de biztosan hozzá kell szoknunk, hogy a dolgok valamivel bonyolultabbak, mint a faék, és még jó, hogy így van, mert így születnek az olyan, derék, aranyszívű franciák is, mint Mbappé.

Azért eltöprengek: ha Magyarországon játszana, hányan sajnálnák le, neveznék elmebetegnek vagy jelentenék fel névtelenül az adóhivatalnál a jótékonysági akciók után? Milyen eltartott kisujjú, lila kritikák születnének róla a szaksajtóban vagy a stúdiókban, hogyan elemeznék, miszerint a jótékonyság csak „póz”, reklám (holott az egész történet véletlenül derült ki, Mbappé riporteri faggatásra válaszolva vallotta be, nem dicsekedett a dologgal magától), de hát mit is beszélek... aki ennyire idealista és ennyire nem anyagias, az, ha Magyarországon játszana, már nem is játszana, mert kinyírták, kiintrikálták volna még a sportágból is, ne rontsa az üzletet.

No, de szerencsére nem nálunk próbálkozik, hanem Franciaországban.

Látszik is a tegnapi sikerből, miképpen.

A játéka is csodálatos, de az adakozásáról Balassi Bálint jut eszembe:

„Emberségről példát, vitézségről formát...”

Valahogy így, sporttársak, valahogy így.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook