2019. január 16. - Gusztáv

Józsefvárosi Díjátadó Gála

2018. március 20. Szerző: Rózsa Misi
Józsefvárosi napok alkalmával szokás a kerületben, hogy a kerületért sokat tett embereket díjazzák. Nekem nincs sok közöm a nyóckerhez, úgy kerültem oda, hogy a kiemelkedő sportteljesítményét díjjal jutalmazó, Barbosu Tibort, az MTK Budapest és a Madárfészek Akadémia ökölvívó kiválóságát volt szerencsém elkísérni a díjátadóra.

 

Nagyon elegáns emberek érkeztek sorra az Uránia moziba, amely az esemény helyszíne volt. Mi kevésbé voltunk elegánsak, de ez egyikünket sem feszélyezte természetesen. Kis késéssel kezdődött az egész. Bejött egy úr és elénekelte a Bánk Bán nagy áriáját. Ekkor már sejtettük, nem lesz ez egy rövid műsor. Ezt követően Fűr Anikó szavalt nagyon szépen verseket. Nekem legjobban az tetszett - a Tibike díjátvételét nem számítva -, amikor Keresztes Ildikó fakadt dalra a közönség előtt és igen jó kis műsort adott. No, azt még hallgattam volna egy darabig. Kár, hogy nem a kedvenc számaimat adta elő magától, de ez az én egyéni szocproblémám.

Aztán következett egy kerületről szóló film vetítésével kezdődött meg a program hivatalosabb része, amely során Kocsis Máté is beszédet mondott. Na ettől be kell valljam kicsit tartottam, mert féltem miket fog mondani, de nagyon kellemesen csalódtam most benne, mert nem keverte az ünnepséghez a legkisebb mértékben sem a politikát. Jól beszélt, persze kicsit fényezte magát és polgármesteri munkáját, amit csapatával valósított meg a kerületben, de ez bármelyik polgármester esetében természetes lehet.

Először a sportolók díjait adták át. Kaptak díjat a kerület kosárlabdázói, karatésai és ami a legfontosabb és amire legjobban vártam, Barbosu Tibort hívták a színpadra, hogy átvegye a díjait. Szép szavakkal beszéltek a sikereiről, kiemelték edzőjét az egyik legjobb utánpótlás nevelő edzőt, Drexler Gézát is. Tibi kapott egy szép oklevelet, egy szép díszdobozba rakott érmet és egy üveg bort is. Mondjuk, hogy egy utánpótlás korú versenyző miért kap bort, arra nehéz magyarázatot találni, de a címkéje a nevével volt díszítve. Emléknek jó lesz ez is.

Kicsit furcsa volt, amikor a sportolók után a gumiszerelőt, az órást, a gyógyszertárat és hasonlókat díjaztak, de akik megkapták a díjat, azok vitathatatlanul meg voltak hatódva tőle és jól esett nekik. Nagyon néztek minket, amikor a gyógyszertárnál hangosabban felnevettünk, mert a kivetítőre kiírták a gyógyszertár nevét, de becsúszott az a baki, hogy alá az volt írva, hogy autójavító. Ha fáj a fejed, amíg felírják az algopirint, nyilván lecserélik az olajodat.

Ezt követően ismét művészeti műsor következett, a csodaszarvas legendáját szavalta el egy művésznő. Nem volt rövid, de nagyon beleélte magát.

Folytatódott a díjak átadása. Például kitüntették azt a híres régészt, aki idén lesz 104 éves. Ahhoz képest kifejezetten jól festett és látszott rajta, hogy kora ellenére is szellemileg teljesen friss. Kitüntetést kaptak nagyon jelentős teljesítményt nyújtó művészek is, mint például Csányi Sándor. De jutalmazták azt az urat is, akinek az ötlete alapján jött létre Magyarországon a gyerekek számára működtett mentők rendszere, ami számtalan gyerek életét mentette már meg. A szívem megdobbant, amikor Guricsné Pásztor Erzsébet is életmű díjat kapott, ő az MTK-ban (akkor Vörös meteornak hívták éppen) kezdte meg sikeres kézilabda pályafutását és kiváló sportolói múlt áll mögötte. De ugyanígy életmű díjat kapott Kárpáti Gyurika is, az élő vízilabda legenda. Többen sajnos poszthumusz vehették át a díjaikat, mint az Aranycsapat legendája Kocsis Sándor.

A díjak átadása után néptáncosok léptek a színpadra és nagyot táncoltak, a műsor a Szózat eléneklésével ért véget. A büfében állófogadás következett, de olyan sokan lepték el az asztalokat, hogy mi inkább vettük a kabátunkat és távoztunk. A kapuban még minden távozó ajándékot kapott, egy könyvet Józsefváros történetéről.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook