2018. november 21. - Olivér

Justicia csapata

2016. június 12. Szerző: Rózsa Misi
Az egyszeri földi halandó hajlamos prejudikálni. Főleg a nem szeretem szakmák űzőinek esetében mennek nagyon jól a sztereotípiák. A BKV ellenőr nagy darab buta ember, akinek büdös a szája és a lába. Az ügyvéd, az a tornából egykor felmentett csenevész kis figura, aki ül az asztala mögött és le akarja nyúlni a pénzünket.

Esetleg gondolhatunk még egy hájas, drága öltönyben járó, drága órát a viselő manusz, aki olykor elmegy ugyan teniszezni, de csak azért élvezi, mert az ellenfelei hagyják nyerni a jobb a békesség jegyében.  És akkor is lebiggyesztjük a szánkat velük kapcsolatban, ha tudjuk, hogy az ellenőr a mi érdekünket védi a bliccelők ellen, abban az esetben, amikor nem mi akarunk bliccelni. Az ügyvéd pedig segít eligazodni a jog bonyolult és zavaros útvesztőjében nekünk, ha szükségünk van rá. 

Kora délelőtti időpontra beszéltük meg a találkozást. Ilyenkor morcosabb vagyok még a szokásosnál is, mert számomra a korai kelés olyan valami, mint egykor, a szerencsétlen áldozatoknak a kerékbe törés lehetett. Picit várni kellett rá. Igaz én érkeztem korábban a megbeszélt időpontnál. A helyszínünk a Bárándy ügyvédi iroda, ahol mosolyogva fogad. Nekem már elsőre is rendkívül szimpatikus. Nagymamám mindig azt mondta, ne ítélj fiacskám az első látásra, de tudjad, hogy az első benyomásra mindig érdemes emlékezni. Megígérem neki, hogy gyorsan kivégzem. Valamiért épp kegyes hangulatban éreztem magam. 

Na szóval, mit csinál egy ügyvéd? A nyájas olvasó azt mondja erre, hogy beadványokat készít bíróságok számára. És igen, de most speciel nem ez a jó válasz a kérdésemre. Akkor ügyfeleket fogad és azok jogi dolgait intézi. Ez is igaz, de ez sem az a válasz, ami Gábor Laci – hivatalos nevén dr. Gábor László - esetében a telitalálatot jelenti. És az olvasó gyorsan mond még több alapvetően jó, de itt nem helyes választ, de hogy ne fáradjon nagyon feleslegesen, ezért inkább itt le is lövöm a poént: Focizik. Így hát le is lőttem a poént, hogy miként kerül a csizma az asztalra, illetve ez esetben a jogász a sportlapba.

8 évesen kezdett el versenyszerűen focizni a Vasasban.  Édesapja nagy szerelemese volt ennek a csodálatos játéknak és neki volt jelentős szerepe abban, hogy a fia is stoplist húzzon a lábára. A papa maga is ügyvéd és szintén aktívan focizott sokáig. Amikor egyetemre került, akkor hagyta abba a versenyszerű játékot. Igaz, a miskolci egyetem csapatában hobbi szinten továbbra is rúgta a bőrt. Tanulás mellett, de olykor még helyette is. Itt nagypályán játszottak. Mellette a kispályás foci is vonzotta, ott minden szinten játszott, nagyon büszke arra, hogy a futsal NB1-ben is szerepelhetett. 

Az egyetem elvégzése után Budapestre jött vissza, és mivel már akkor volt csapata az ügyvédeknek - bár akkor az még nem bejegyzett, hivatalos csapat volt -, azonnal magára rántotta mezüket. A csapat játszott a Budapest Bajnokságban, amelyhez ő 2000-ben csatlakozott. Az ügyvéd válogatott csapatának alapját a budapestiek adják, de amikor nagyobb nemzetközi versenyeken indulnak, akkor kiegészülnek vidéki ügyvédekkel is. A nagy csapat neve BUDEPÉ. Ez a mozaikszó Budapest, Debrecen és Pécs nevéből áll össze, mert ezekből a városokból származnak a játékosok. A Budapest bajnokságban BÜSKE néven indulnak, becenevük meg Vis Major és 25-28 állandó játékosa van a csapatnak. 

Az év békésebb időszakában, a Budapest Bajnokságban játszik a csapat. Ez számukra az edzés is egyben. Itt hétvégéken vannak a versenyek. Hétköznap pedig minden játékos egyénileg edzi magát, ő például azzal, hogy ügyvédektől független, kispályás csapatokban is játszik, mások futni járnak, esetleg konditermekbe. A legnagyobb pörgést igazán a május adja, hiszen minden évben ekkor szerepelnek nemzetközi tornán. Minden páratlan évben EB van, páros évben pedig VB. 

Ezekre a versenyekre nevezési díjat kell a csapatnak befizetnie, amely általában 7 ezer euró és mellette még maguknak kell gondoskodniuk szállásról és étkezésről is. Szponzoroktól ugyan kapnak kisebb támogatást, ami az idei versenyen 1 millió forint volt, de az tört részét fedezi a kiadásoknak. A versenyeken nincs pénzdíj, így akik nyernek, azok sem kapnak a dicsőségen túl semmit vissza a befizetett pénzükből. Persze kupát, érmeket, emléklapokat és feledhetetlen élményeket bőven. 

A verseny több korcsoportban kerül megrendezésre és nincs limitálva a jelentkezők száma. Példának okáért most, a VB-n, több mint száz csapat vett részt a korosztályokban, az ő korosztályukban 38 csapat mérkőzött. A Jogász Kupákon, legyen az EB vagy VB, nem országok indulnak, hanem klubok. Olyan ez, mint egy BL vagy klub világbajnokság. A tehetősebb országokból több csapat is érkezik így a versenyre. Magyarországot, egyedül ők képviselik. Először csoportköröket játszanak és az abból meghatározott csapat juthat tovább, ahonnan már egyenes kiesési rendszerben megy tovább a történet, a végső győzelemig. A játékidő kétszer 30 perc. Általában Európában rendezik a tornákat. Ezúttal Spanyolországban volt, a jövő évi EB pedig Szlovéniában kerül majd megrendezésre. Pörgősen, nyolc nap alatt megy le az egész. A csapatokban csak jogászok szerepelhetnek, ebből annyi engedményt kapnak, hogy két külsőst minden csapat hozhat magával. Sokan vannak, akik profi játékosokat lopnak be a csapataikba, amit nem tiltanak a szabályok persze. A magyaroknál nincsenek profi játékosok, a mieink sokkal inkább emlékeztetnek egy baráti társaságra. 

Idén a magyar csapat ellenfelei a csoportban egy marokkói, egy argentin és egy kínai csapat volt. Az argentinok általában nagyon erősek, a kínai az nagyon gyenge volt, őket 14:0-ra győzték le a csoportkörökben. A marokkóiak ellen 0:0-át játszottak, az argentinokat viszont 3:0-ra sikerült elintézniük. Az egyenes kiesési szakaszban először egy algériai csapatot vertek meg, majd utána rögtön megint argentin ellenfél jött a négybe jutásért, akiket nagyon szoros meccsen végeztek ki, a döntőbe jutásért egy mexikói csapat volt az ellenfél, akiket szintén sikerült legyőzniük. Itt kell elmondani, hogy Laci erre nagyon büszke, mert a mexikóiak, messze a legjobbak a világon. A döntőben az izraeliek lettek az ellenfeleik. A rendes játékidőben nem bírtak egymással, sajnos a magyarok a 11-esekben kikaptak, így ezúttal be kellett érniük a világbajnoki ezüstéremmel. 

 

 

A magyar jogász válogatott a világ legjobb 5 csapata között van nyilvántartva. Az utolsó két Európa Bajnokságot megnyerte a csapat. A VB-n most másodikok lettek, előtte pedig a hazai VB-n negyedikek. Végre olyan magyar fociról beszélhetünk tehát, aminél mindig az esélyesek közé sorolják be a csapatot. Számukra, ha egyszer nem jutnának be a legjobb nyolcba, hatalmas csalódás lenne, de ha nem jutnak be a legjobb négybe, azt is rossz eredménynek könyvelnék. 

Gábor Laci nős ember. Nős ember, akinek ráadásul a felesége mellett még három lánya is van. A család morog is vele rendesen azért, mert hetente legalább négyszer elmegy edzésre, hétvégeken a Budapest bajnokságban játszik és minden évben több napra lelép otthonról, nemzetközi szinten megméretni magát. A fociról nem mondana le, ezért inkább a munkáját igyekszik úgy alakítani, hogy több időt tölthessen a családjával. Természetesen a lányok, minden a morgás ellenére, nagyon büszkék is a papa kiemelkedő sportsikereire. Komoly konfliktus ebből otthon nincsen is. De hát az asszony őt már így kapta, mert Laci mindig is rengeteg időt áldozott a focira, szerinte ez soha nem múló szerelem részéről a sportág iránt. Amúgy nagyobbik lányával mostanában már közösen is szoktak meccsekre járni, őt úgy fest megfertőzte kicsit ezzel a mániával az apuka. Most együtt mennek ki majd Franciaországba az EB-re is. 

A munkáját igyekszik a focihoz igazítani és soha nem a focit igazítja a munkájához, erre csak nagyon speciális esetekben hajlandó. Ha meccs van, akkor nem számít semmi, ott kell lennie, mert ez az élete. Bárándy Péter a „főnöke”. Együtt alapították Laci édesapjával az ügyvédi irodát is. Bárándy-t a foci nem érdekli, ő inkább vadászik és olykor teniszezni jár. De pozitívan áll Laci foci őrületéhez, támogatja ebben, szurkol neki, érdeklik az eredményei. Éppen ezért, munkahelyén, a játék iránti rajongása nem okoz konfliktusokat. Az ügyvédek szerte az országban ismerik a csapatot, nagyon sokan szoktak szurkolni nekik és követik is a bajnokság állását. Az ügyvéd csapatot egyébként Laci édesapja alapította egykoron.

Gábor Laciék nagy álma, hogy megnyerjék a Világ Bajnokságot és amíg ezt nem sikerül elérniük, addig nem nyugszanak.

A beszélgetés végén csapdába csaltam az ügyvéd urat. Érdeklődtem tőle, hogy hol lehet médiában nyomon követni a következő szezonban a Budapest Bajnokság mérkőzéseit. Szomorúan mondja, hogy sajnos sehol, pedig lenne rá érdeklődés. Itt csaptam le rá, és javasoltam neki, hogy a következő szezonban, minden mérkőzés előtt számoljanak be nálunk az esélyekről és a mérkőzés végén küldjenek az adott fordulóról beszámolót, amit el is vállalt lelkesen. Tehát augusztustól lapunkban sokszor olvashatnak majd erről a nem hagyományos bajnokságról.

Sok sikert kívánunk a csapatnak! Minden ügyvédsége ellenére, jó érzéssel jöttem el a szimpatikus fiatalembertől. Szurkoljunk nekik, hiszen láthatják, hogy ők tényleg megérdemlik: TUDNAK FOCIZNI!

 

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook