2019. február 20. - Aladár, Álmos

Kajakos kajakos

2018. április 14. Szerző: Rózsa Misi
A magyar sportban vannak igazi nagy sport dinasztiák. Énekes Dominik is egy ilyen családba született bele. Sportdinasztiába beleszületni nem könnyű dolog. Hiszen ez elvárást is jelent a gyerek felé, aminek nem mindenki tud megfelelni.

 

Még akkor is, ha a szülő igyekszik védeni a gyereket és nem tesz sportban teljesítési kényszert a nyakába, ahogy a család soha nem tett ilyet Dominik esetében sem. Sőt! Dominik rokona kiváló harmat-légsúlyú ökölvívója a fiatalon, 28 éves korában tragikus körülmények között elhunyt Énekes István volt. A dédnagypapa 28 évébe négy magyar bajnoki, három Európa bajnoki és egy olimpiai cím is belefért. A nagypapa is sportolt, de édesapja Énekes Róbert is ismert és közkedvelt figurája a hazai ökölvívásnak, ő alapította meg Csepelen az ökölvívó egyesületet és működteti mai napig sikeresen, előtte sportolóként is szép eredményeket ért el.

Adott volt minden körülmény ahhoz, hogy a kis Dominik maga is ökölvívó legyen. Isten igazából, édesapja ezt soha nem akarta igazán nem is terelgette ennek irányába, sőt be ne vallva vagy részben bevallva, inkább szíve szerint távol tartotta volna a sportágtól a gyereket.

Énekes Dominik először a birkózással kezdett ismerkedni. Ez a kísérletezés 8 hónapig tartott nála. De hogy van tehetsége, az itt is megmutatkozott, hiszen a 8 hónap birkózás alatt is két jelentősebb versenyt sikerült megnyernie.

5 évvel ezelőtt a birkózásra ráunt és úgy döntött, hogy kipróbálja magát a kajakozásban. Először a Ferencváros versenyzője lett, itt találkozott össze edzőjével, a kiváló nevelőnek is ismert Molnár Gáborral. Mester és tanítványa nagyon gyorsan egymásra tudott hangolódni és kiváló kapcsolat alakult ki közöttük. Dominikban a Mester hamar felfedezte a tehetséget és minden segítséget megadott neki ahhoz, hogy ezt kibontakoztathassa. Amikor Molnár Gábor eljött a Ferencvárosból és átment vezetőnek az ESMTK-ba, a kis Énekes, edzőjéhez ragaszkodva, követte őt ide. És itt kezdtek el jönni a sikerek is. Egyre több és egyre komolyabb versenyen indulhatott és egyre több versenyről sikerült, egyre fényesebb érmeket szereznie. Pedig hátrányban van versenyző társaival, mert kisebb náluk, de ami hiányzik belőle nyers erőben, azt nagyon magas technikai képességeivel pótolja. Edzője szerint minden képessége adott ahhoz a gyereknek, hogy a kajakban kimagasló eredményeket tudjon majd elérni.

A családját, az edzőjét is meglepte azzal, amikor bejelentette számukra, hogy szeretne indulni az ökölvívó Magyar Utánpótlás Kupán. Kalandvágyból.  Miközben előtte soha nem vett részt komolyabb szinten edzéseken. Édesapja, amikor látta, hogy a gyerek nagyon elszánt és ez feltett vágya, nem tehetett mást, mint kénytelen volt beleegyezni, hogy csinálja. Hivatalosan ő lett az edzője, de valójában az MTK-ba vitte le a gyereket, ahol Drexler Géza készítette fel 4-5 edzéssel a 13 éves Dominiket a versenyre. Látszott a gyerek mozgásán, hogy van benne tehetség ugyan, de senki nem várt tőle kiemelkedő eredményt. Ilyen kevés felkészülés mellett, hogyan is várhattak volna már!

Mindenkit nagyon-nagyon meglepett a kisfiú azzal, hogy a versenyen olyan lezserséggel bokszolva, mint ami előtte a Mizsei Gyurira volt jellemző, simán haladt előre, napról-napra. Nem került könnyű ágra, ennek ellenére is, négy mérkőzést keményen végig küzdve, mindegyiket magabiztosan megnyerve, óriási bravúrt végrehajtva, megnyerte a Magyar Utánpótlás Kupát. A dédnagypapa egy felhő széléről fentről lenézve az utódra, nagyon büszke lehetett. Mosolyogva vette ezt tudomásul. És közölte is a családjával, hogy akkor ezek után eldöntötte, hogy indulni fog ősszel a serdülő ökölvívó Országos. Bajnokságon is. De most nem fog több ökölvívó edzésen részt venni, mert folytatja a kajakos karrierjét. A serdülő válogatott szövetségi kapitánya Dorkó Péter is a legnagyobb elismeréssel beszélt a gyerek teljesítményéről. Nagyon sokan úgy gondolják, hogy ennek a gyereknek az ökölvívásban lenne a helye, ahol hamar el tudná érni, hogy bekerüljön a válogatottba.

Énekes Dominik kajakosnak tartja magát, ebben a sportágban akar igazán nagy célokat elérni, az ökölvívás csak egy Nagy Kaland számára, amit a kajakozás mellett akar néha űzni. Hiába na, újabb bizonyíték ennek a kisfiúnak a siker története arra, hogy a vér nem válik vízzé.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook