2018. június 24. - Iván

Kard és arany

2017. július 22. Szerző: Szele Tamás
Végre, végre, mondaná a krónikás, végre magyar világbajnoki aranyról számolhatunk be – azonban ezt az aranyat nem a vizes VB-n szereztük, azoknak az érmeknek a csillogása még a jövő hét homályába vész... Viszont erre huszonhét évet vártunk, ugyanis ennyi ideje nem állhatott magyar férfi kardvívó egyéniben a dobogó legfelső fokára. Szatmári András sokak álmát teljesítette be a lipcsei vívó-világbajnokságon.

 

Utoljára ilyent 1990-ben hozott nekünk Nébald György – és félőnek találom, hogy a vizes VB körüli csinnadrattában megfeledkezünk Szatmári dicsőségéről, sikere méltó megünnepléséről. Pedig a világranglista tizedik helyezettje nehéz ágon jutott el az esti négyes döntőig: előbb a világ- és Európa-bajnok orosz Venjamin Resetnyikovot győzte le, majd az ukrán Dmitro Pundikon túljutva az idén Európa-bajnok német Max Hartung ellen nyert, végül a biztos éremszerzésért tizenegy találatnyi különbséggel lelépte az izraeli színekben versenyző Konstantyin Voronovot.
A döntőbe kerülésért rendezett asszóban a francia Vincent Anstett ellen is dinamikusan kezdett, s bár később szoros lett az állás, a végére négy tusra nőtt a különbség.
Az aranyéremért a világranglista negyedikje, Gu Bon Gil volt az ellenfele a magyar vívónak, aki idén már jelezte, hogy számolni kell vele: februárban megnyerte az egyik legnagyobb presztízsű világkupaversenyt Padovában.

A döntőt a 28 éves, egyéniben korábban világbajnoki ezüst- és bronzérmes, csapatban, Londonban olimpiai bajnok Gu kezdte határozottabban. Nagyon szilárdan állt a lábán, jól tartotta a távolságot és rendre eltalálta Szatmárit a pást végén. Dinamikus vívása eredményes volt, 7-2-re elhúzott, majd az egyperces szünet az ő 8-4-es vezetésénél kezdődött. A folytatásra a magyar kardozó taktikát váltott, nem ment bele a futásba, igyekezett a pást közepén tust adni, amivel meg is zavarta a dél-koreai vívót. Nyolc-nyolcnál utolérte, majd 10-10-et követően először vezetett az asszó során. Még akkor sem tört meg a lendülete, amikor 12-10-es előnyénél a zsűri neki ítélte az újabb találatot, de Gu videóbírót kért, és 13-10 helyett 12-11-re módosult az állás. Mindjárt jött egy gyors magyar támadás, s aztán további két akciót is sikeresen fejezett be Szatmári.

Bajnokunk a győzelmet diadalordítással ünnepelte – ki ne kiabált volna a helyében – de a magyar küldöttség tagjai ráadásul még a levegőbe is dobálták örömükben, szóval mindenki átérezte a pillanat nagyságát.

Ünnepeljünk mi is: huszonhét évente láthatunk magyar aranyat férfi kard egyéniben – gratulálunk, Szatmári András!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook