2019. június 16. - Jusztin

Karikák és paripák

2018. augusztus 20. Szerző: Szele Tamás
Először is szögezzük le, hogy semmi rossz nem történt. Nincs szó szenzációról, nincs szó balesetről, annyiról van szó csak, hogy az idei Tour de Hongrie kicsit, hogy is mondjam csak, furcsán alakul. A prológ viharban indult, és ha ez nem lett volna elég, a mezőnybe belebiciklizett egy papucsos civil is. Most meg a negyedik szakaszon jöttek a huszárok...

 

Jó kérdés, hogy mi történik, ha találkozik a vasparipa az igazival, de szerencsére semmi különös nem történt. Egyik laptársunk úgy tudja, a huszárok a nemzeti ünnepre indultak díszelegni, csak rossz felé fordultak, volna, más információk – így a huszárok egyikének Facebook-hozzászólása is – azt állítják, ők is részei voltak az eseménynek. Az a lényeg viszont, hogy ki tudták kerülni a mezőny útját, baj nem esett. De lássuk azt a bizonyos hozzászólást a nevezetes karcagi találkozásról!

„A feladat az volt, hogy a város főteréről vezessük ki a kerékpárosokat a Madarasi útra, majd oldalt leállva tisztelegjünk az elhaladók előtt. Napokkal előtte láthatták a karcagiak, hogy lovasok ügetnek a forgalomban. Amikor a városközpontba értünk felfokozott hangulat volt. Hogy a lovak szokják a tömeget, le-fel lovagoltunk az emberek a gépkocsik a motorkerékpárok között. Minden rendbe valónak látszott. Egy fekete kocsi után ügettünk, részben vágtáztunk. Jobb oldalunkon egy helikopter repül igen erős hanghatással. A lovak joggal gondolhatták (mint menekülő állatok), hogy a helikopter elől menekülünk. Mikor kiértünk a körforgalomba a helikopter még jobban láthatóvá vált a zajhatást semmiféle épület nem tompította. Enyhén jobbra kellett volna fordulni, de az én lovam ellenszegült és akaratom ellenére balra fordult. Ekkor láttam meg a kerékpárosok bal szárnyát akik a körforgalomban a kötelező haladási iránnyal szemben kerékpároztak. Ezt a haladási módot velünk előtte senki nem közölte. Más menekülési útvonal nem lévén a körforgalom füves területére lovagoltunk. Sajnos annyira pörögtek a lovak, hogy onnan tovább mentünk. Lassan farolva átjutottam a mezőnyön, majd egy árokugrás után szabad térre érkeztünk ahol a lovak lenyugodtak. Nyilván lehet tanácsokat adni, hogy hogy kellett volna ezt a feladatot jobban megoldani. Ha valaki látott már díjugrató világversenyt, akkor tapasztalhatta, hogy bizony ott is megállnak, kitörnek a lovak valamilyen irányba. Ezt a szituációt nem lehet begyakorolni, mert nincsen tömeg, nincsen motorosrendőr nincsen felvezető kocsi és persze helikopter sincsen a fejed felett. Akkor lett volna baj, ha leesünk a lóról és egy megbokrosodott ló közé vágtat a mezőnynek. Adjunk hálát az Úrnak, hogy így sikerült. Magam részéről senkit nem okolok, hogy kissé furcsa lett a befejezés.”

Hát így történt, kérem tisztelettel, legalábbis a résztvevő szerint: amennyire én látom, itt senki sem hibáztathatja sem a lovasokat, sem a kerékpárosokat, hanem csakis a szervezés lehet a ludas az afférban. Meg hát ők is ésszel élő emberek, gondolhatták volna, hogy a helikopternek van hangja és azt nem fogják szeretni a lovak.

Az a lényeg azonban, hogy baleset nem történt, egy ló sem bokrosodott meg, egy kerékpáros sem bukott.

Kicsit féltem én ezt a Tour de Hongrie-t idén. Már volt papucsos civil a pályán, már voltak huszárok is: mi jöhet még a hátralévő szakaszokon?

Úthenger?

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook