2022. augusztus 14. - Marcell

Katinka, az aranybánya

2017. november 16. Szerző: Szele Tamás
Lassan már fel sem kapja a fejét az olvasó, ha azt hallja, hogy Hosszú Katinka aranyat hozott: hoz ő majd” minden héten, az a dolga, hozzá is szoktunk. De a szerdai arany mégis különleges, erről azért illik pár szót ejteni. Ugyanis ez a kétszázötvenedik aranyérme. Márpedig ez még gombócból is sok. Ezt meg kéne ünnepelnünk valahogyan.

 

Nem a légből kaptuk a hírt: a FINA hivatalos Twitter-oldala jelentette be, miszerint a 2012 óta tartó sorozat megszerezhető 368 aranyérméből Hosszú 250-et vihetett eddig haza.

A tegnapi versenyekről kicsit részletesebben bezsámolva annyit mondhatunk el, hogy a magyar úszónő a japán Rikako Ikeet és az ausztrál Emily Seebohmot előzte a dobogón. Hosszú Katinka ideje 57.38. 200 m háton 2:03.56-tal lett harmadik az ausztrál Emily Seebohm (2:01.98) és az amerikai Regan Smith (2:02.23) mögött.

Harmadszorra a 100 m pillangó döntőjében úszott, ahol a nyolcadik (59.62 mp) helyen végzett. A győzelmet vk-rekorddal (55.07) a svéd Sarah Sjöström szerezte meg, aki vezet a vk pontversenyében.

A világkupa-sorozat a hétvégén Szingapúrban zárul, és nincs kétségünk afelől, hogy Katinka hoz még nekünk aranyat onnét is.

Azért, az aktuális részletek után álljunk meg egy kicsit és gondolkodjunk el. Öt év alatt kétszázötven aranyérem.

Az évente ötven. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy Katinka háromszoros olimpiai, hétszeres világ- és tizenháromszoros Európa-bajnok, és az első olyan versenyző, aki egy időben tartotta a világcsúcsot mind az öt vegyesúszó számban (200 m, 400 m, rövid pályán: 100 m, 200 m, 400 m), akkor beláthatjuk, hogy emberfeletti teljesítménnyel van dolgunk. Azt megbecsülni is képtelenség volna, ennyi arany (és megszámlálhatatlan ezüst, bronz) mögött mennyi munka, edzés, harc, küzdelem, ennyi győzelem mögött mennyi csalódás állhat.

Ilyen úszónk még – ezt bízvást elmondhatjuk – sosem volt.

Köszönjük, Katinka!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook