2019. május 26. - Evelin, Fülöp

Kecskefoci

2018. szeptember 9. Szerző: Szele Tamás
Kérem, sok jót és sok rosszat lehet mondani Törökországról, de annyi biztos, hogy meglepő hely, ahol számos figyelemre méltó dolog történik. Ezek nem mindig kellemesek, ám gyakran tanulságosak: most például a török Gülspor csapata adta el tizennyolc ifi focistáját – tíz kecskéért. Mi több, úgy gondolják, ők jártak jól, ez az üzlet a klub jövőjének kulcsa.

 

Először is, ne feledjük, hogy a Gülspor Törökország egyik legrégebbi sportegyesülete. 1954-ben alapították, egyszóval nem nyeretlen kétévesekről van szó, másrészt az üzlet ugyan több, mint bizarr, de – indokolható. Az ugyanis a helyzet, hogy a török líra mélyrepülésének és a gazdasági válságnak köszönhetően a sportklub már nem kap egy líra állami támogatást sem, legalábbis az ifik és az utánpótlás-nevelés elvesztette ezeket a pénzeket, sőt, az összes török focicsapat is, ami nem az első osztályban játszik. Utánpótlásra viszont akkor is szükség van, ha most nagy a szegénység: pár év múlva a válság csak elmúlik, de ott áll majd a csapat, játékosok nélkül. Egyszóval, pénz kell, a föld fenekéből is, de pénz.

Ezért jutott arra a merész elgondolásra a csapat elnöke, Kenan Büyükleblebi, hogy eladnak tíz ifijátékost más, anyagilag jobban álló csapatoknak 15 ezer török líráért, ami olyan 2 600 dollárnak felel meg, a pénzen kecskéket vesznek, azokat majd nevelik, tartják, fejik és a szaporulatot le is vágják, így aztán biztos anyagi alapot teremtenek a játékosképzésnek.

Persze, a kecskéhez érteni is kell, de a klub azt tervezi, hogy már a közeljövőben, pusztán a tej forgalmazásából kitermel ötezer líra nyereséget, melyet újabb kecskékbe fektet, a meglévőket is tenyészteni fogják, így hat éven belül lehet akár száznegyven kecskéjük is. Ami már valóságos nyáj, önteni fogják a tejet, húst, pénzt, bőven lesz miből képezni az utánpótlást. Arról már nem is szólva, hogy egyúttal megoldják a stadion füvének nyírását is.

Kérem, az utánpótlás kinevelése még nincs teljesen megoldva, de a kecskéké már igen, elvileg a módszer tökéletes és üdvözlendő is, hiszen a csapat ezáltal a saját lábára állva, önálló üzleti tevékenységgel keresi meg a fenntartásához szükséges összeget.

Ki kéne próbálni nálunk is, természetesen az éghajlathoz és a magyar foci különleges adottságaihoz alkalmazva.

Például nálunk szóba sem jöhetne, hogy a játékosokat kecskékért adják el.

A kecske szokott ugyanis futni, mozogni.

Nálunk éti csigára vagy teknősbékára kéne cserélni őket.

Bár ennek a két állatnak is szép ára van.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook