2018. június 23. - Zoltán

Kék-fehér matt

2016. május 16. Szerző: Rózsa Misi
Kicsit mindig be kell valljam el kell mosolyodnom azon, amikor a sakkról úgy beszélünk, mint sportról. Mert az ember sport alatt azt érti jellemzően, hogy az egy olyan tevékenységnek kell lennie, ami elkövetése során az ember derekasan megizzad a mozgás fáradalmától. És ugye egy sakkverseny során, a mozgás kimerül az óra csapkodásában, illetve a nem túl jelentős súlyt képviselő bábuk emelgetésében. Erre úgy tekinteni mint sportra, a laikus számára vicces.

Egyszer réges-régen, pár barátommal, akikkel rendszeresen jártunk labdarúgó meccsekre szurkolni, a bajnokság szünetében megakadt a szemünk azon, hogy egy szállodában sakkversenyt fognak rendezni. Ennek indulói között szerepeltek MTK-s versenyzők is. Na gondoltuk, csináljunk valami olyat, amiben sakk versenyzőknek még nem igen lehetett része, menjünk el és szurkoljunk nekik. Vittünk magunkkal a kék-fehér zászlókat, még egy direkt erre az alkalomra készített drapi is volt velünk. És amikor elindult maga a verseny, akkor már az indulást követő 10. percben elkezdtünk rendesen ordibálva szurkolni és éltetni versenyzőinket, miközben azt is kiabáltuk kórusban, hogy: Gondolkodj! Gondolkodj! Jó pár percig teljes döbbenet volt a teremben, és nem kevés idő kellett a rendezőknek ahhoz, hogy intézkedjenek velünk szemben, de utána, nagyon gyorsan ki is tessékeltek innen minket. Még szerencse, hogy Pisti barátom, akinél a pirotechnika volt, végül betojt és nem merte azt ott használni. A versenyzők és a nézők arcán a döbbenet után mosoly volt, szerintem felejthetetlen perceket okoztunk mindenkinek. 

Gyerekkoromban alapvetően érdeklődéssel figyeltem a sakkot mint játékot. Az édesapám tanított meg a lépésekre és azt mondták akkoriban többen, hogy van érzékem a játékhoz. Érzékem az talán tényleg volt, de türelmem abszolút nem, a játék első részét mindig élveztem, de aztán elkalandozott a figyelmem és untam az egészet. Nekem jobban tetszett akkor is a sportban az, ahol mozgás van, mint a fociban, vagy harc, mint az ökölvívásban. 

De egyszer megadatott nekem újságíróként, hogy lekövethettem Polgár Judit egy napját. Ezt a nőt, aki akkor még nagyon fiatal lány volt, mindig is tiszteltem azért, hogy a férfiakkal képes felvenni keményen a versenyt. Amikor beszélgettünk és láttam mit kellett feláldoznia azért, hogy ilyen nemzetközileg is nagyon jelentős eredményeket érjen el, a tiszteletem csak tovább nőtt iránta. És amikor ez a riport kapcsán, többször beszélgetni is volt módom vele, nem csak sakkról, akkor szembesültem azzal, hogy mennyire kellemes és szerethető embernek is. Hatalmas meglepetés volt számomra, hogy láttam az edzés náluk nem merül ki abban, hogy ülnek asztaloknál, sakktáblák előtt és különböző lépés variációkat magolnak be, hanem bizony van nagyon komoly fizikai edzésük is, futással, úszással, tornával. Ő mesélte el, hogy a fizikai állóképességnek milyen jelentős szerepe van abban, hogy valaki végig bírja a mentális teher mellett a fizikális terhelését is egy nagyobb versenynek. Itt szembesültem azzal, hogy nem feltétlen igaz, hogy a sakk az okos kriplik sportja. Volt olyan sakkozója az MTK-nak, aki úgy készült a versenyeire, hogy ökölvívó edzésekre járt és onnan szerzett jó fizikai kondit magának. És persze nem ahhoz, hogy ha rosszul áll a táblán, akkor leütve ellenfelét hozza vissza magát a versenyekbe. 

Azt nem mondom ma sem, hogy a sakkozók nem elvarázsolt furcsa figurák. Azok. Hiszen egyfajta nemes elmebaj mindenképpen szükséges ahhoz, hogy valaki ebben a sportágban jelentős eredményeket érhessen el. És pont úgy az életük a nagy versenyzőknek, lemondásról, kitartásról, emberfeletti szorgalomról szól, mint bármely másik versenysportág képviselőjének esetében. És a sakkozás ismerete, a sakkozás gyakorlása az élet számtalan területén is segíti a sikerességben azt, aki erre hajlandó időt áldozni, hogy elsajátítsa. 

Ma Magyarország legnagyobb létszámú egyesülete az MTK sakkban. 106 versenyző szerepel a szakosztály csapataiban. A szakosztály vezetője Balla Attila, a szakmai munkát Kállai Gábor nagymester irányítja. A szakosztály célja három fontos pillérre épül fel. Az egyik fontos cél számukra, hogy a hazai és nemzetközi versenyeken minél több korosztályban, minél jobb eredményeket érjenek el. A másik fontos cél, az utánpótlás nevelés a hazai sakk élet számára, a harmadik fontos cél, a lehető legtöbb emberrel megismertetni és megszerettetni a sportágat, az se baj, ha az adott emberből nem lesz később kiemelkedő versenyző. Bárki jelentkezhet, aki ki akarja próbálni önmagát vagy a sportágat. 

Az csapatnak ebben a szakosztályában is remek a hangulat az edzéseken és jelentős sikereket sikerült már elérniük, pedig maga a sakk szakosztály, csak nem rég indult újra Deutsch Tamás elnök úr biztatására és támogatásával. Kállai Gábor nem csak nagyon bölcsen, de nagyon szórakoztatóan is tud beszélni a sakkról és mellette öröm és szórakozás is egyben a tanulás. Próbálják ki!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook