2018. november 21. - Olivér

Kék-fehér röplabda

2016. június 4. Szerző: Rózsa Misi
Sokáig baromira nem értettem, hogy mit lehet szeretni azon, hogy pár ember beáll egy viszonylag magas háló mögé és abban leli örömét, hogy egy a focilabdánál könnyebb labdát kézzel átüssön a másik oldalra és milyen jó is ha az átmegy. De mivel az ember genyó, persze akkor örül ennek csak igazán, ha a másik oldalon álló lúzer nem tudja azt visszaütni, vagy ha bele is tud ütni, a labda a hálóban köt ki.

Hülye egy sportágnak tartottam ezt. Aztán ismerős kicsalt egyszer egy röplabda mérkőzésre, mert az egyik csapatban a barátnője is játszott. Na, akkor megvilágosodtam és elkezdtem érteni, hogy miért járnak szívesen az emberek röplabda mérkőzésre. Igaz a barátom nyakon is vágott, hogy ha már feltűnően bámulom a lányok formás hátsóját, ami a játék alatt nagyon látványosan mutatja formáját, legalább az ő barátnőjét ne nézzem már ilyen szemekkel. Nagyon jól szórakoztam és gyorsan elrepült az idő is a versenyen. 

Aztán kicsit később, a gödi Fészekben egy telep kupán, megsérült a telep csapatának az egyik játékosa. Nyugdíjasok ücsörögtek a padokon mint nézők, és a 19 éves egykori önmagam. A csapatból többen ismertek, ezért komoly vita alakult ki arról, hogy a 78 éves Jenő bácsit hívják be a csapatba játszani, vagy engem. Rossz döntést hoztak. Engem választottak. Engem aki még a szabályokat se ismertem. Na azokat gyorstalpalón megismertették velem és mire észbe kaptam, már glottgatyában és fehér atlétatrikóban a csapat játékosaként a pályán álltam. Jöjjön aminek jönnie kell. A labda jött felém. Szép magas ívből érkezett. Na gondoltam ezt lazán vissza fogom ütni. Engem is meglepett, de tényleg vissza is ütöttem, ez volt az első és szinte az egyetlen értékelhető megmozdulásom a mérkőzés során. Viszont azt éreztem, hogy eltört a kezem, marhára fájt, az ütés után. Amikor úgy alakult, hogy a háló előtt álltam, hogy ne legyek útban a többieknek, akkor gondban voltam, mert 165 cm-es mélységem arra volt jó, hogy több esetben is teljes erőből belevágjam a hálóba a labdát. Egyszer még az egész hálót is sikerült leszakítanom, aminél már mindenki vagy a fejét fogta elborzadva, vagy a hasát a röhögéstől. Hátul állva, hol túl kicsit ütöttem a labdába, hol meg akkorát, hogy ha két pálya lett volna egymás mögött, akkor se biztos, hogy a pályára érkezik a labda. A szerváim okán a bíró többször szólt, hogy érvénytelen, adjak érvényeset. Aztán már nem szólt, inkább ránk hagyta, csak tűnjek el onnan minél előbb. Egyetlen ember volt, aki élvezte, hogy a pályán vagyok. Én. na ez sem igaz, mert az ellenfélnek se volt kifogása jeles személyem ellen. A csapatom érezte, olyan hátrány a jelenlétem számukra, hogy azzal is jobban jártak volna, ha kevesebben vannak fent. De kevesebben nem lehettek, ezért ellettem én, de nagyon-nagyon sajnálták, hogy nem Jenő bácsit hozták be. Csúfosan kikaptunk. Viszont volt eredménye a történetnek, mert én valahogy megszerettem ezt a játékot. Ezután már tudatosan kerestem a lehetőségeket, hogy játszhassak és képezzem magam benne. A végén elég jól bele is sikerült jönnöm, ma is egy amatőr csapatban szerintem alapvetően megállnám hatalmas égés nélkül a helyemet. Egy ideig. 

Mert a röplabdához a látszat ellenére is, nagyon nagy szükség van jelentős erőnlétre. Nem elég, ha az ember technikásan tud beleütni a labdába, bírni kell a mérkőzés nem szerény terhelését is. Megtanultam saját játékom által tisztelni azokat, akik avatott mesterei ennek a sportágnak. És ma már nem csak azért vagyok rávehető, hogy elmenjek az MTK női röplabda meccsére, hogy a lányok szép formáit csodáljam, hanem a játékélménye miatt. Jól van, jól van, persze a lányok szépsége se elhanyagolható valami. Az MTK-s lányok meg valahogy szebbek is az átlagosnál, aki kijön megnézni a meccsüket, az saját szemével is meggyőződhet ennek igazságáról.

Hogy hol és mikor játszanak az MTK csapatai, arról részletes információt kaphat minden érdeklődő az MTK hivatalos oldalán www.mtk.hu a hírekből, vagy a szakosztályt megkeresve, annak versenynaptárából. Érdekes, jó program kijárni a meccsekre. De akinek ez sem elég, aki úgy gondolja, hogy vagy ő maga, vagy a gyermeke szívesen kipróbálná magát a sportágban, annak is lehetősége van erre az MTK-ban. Erről részletes információt lehet kérni Nyári Virágtól (már a neve is ugye milyen szép, nem beszélve valós személyéről) nyari.virag@mtk1888.hu email címen. Az MTK-ban minden feltétel adott, hogy kijöjjön a jelentkezőkből a bennük rejlő valós tehetség. Az igazi nagy tehetségek az MTK versenyzői lesznek, akik meg nem akkora tehetségek, azok is élvezhetik a többiekkel együtt a mozgás örömét, kiváló szakemberek segítségével. Ezt a lehetőséget valóban érdemes megragadni. Csak ajánlani tudom.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook