2019. január 16. - Gusztáv

Keleti szurkolók

2018. május 2. Szerző: Szele Tamás
Méghozzá közel-keletiek. Ez a térség mostanában nem a béke szigete – hosszú ideje nem az – tehát annak kell örülnünk, ha a sportélet legalább valamennyire normális keretek között folyik arrafelé. Amelyik államban épp nincs háború, ott ezzel nincs is gond – csak hát a szurkolás ütközik időnként akadályokba. De az igazi drukker nem ismer lehetetlent.

 

Két, viszonylag különös történetről is érkezett hír tegnap: az egyik Törökországban esett meg, a másik Iránban, az bennük a közös, hogy mindkét alkalommal a stadionból valamiért kitiltott szurkolók cselezték ki a rendszert.

A Persepolis-Sepidrood meccsre például négy hölgy jutott be úgy, hogy álszakállt és álbajuszt öltöttek, így álcázták férfinak magukat. A helyzet az, hogy Iránban törvény éppenséggel nem tiltja, hogy a hölgyek is megjelenjenek a sporteseményeken, de azért a gyakorlatban többnyire mégsem engedik be őket a lelátókra, emiatt volt szükség az álruhára, bár korábban volt ilyen paragrafus: 2014-ben például Goncseh Gavami próbált bejutni egy röplabdameccsre, tettéért később egy év börtönt kapott, de idén márciusban is őrizetbe vettek 35 nőt, akik egy futballmeccsre próbáltak bejutni. Mondjuk az idei letartóztatást nem a hatályon kívül helyezett törvénnyel indokolták, hanem a közrend védelmével, amibe – mint tudjuk – sok minden belefér. Ugyanakkor annyira nem egységes a szabályozás, hogy idén februárban egy teheráni kosármeccsre korlátlan számban engedtek be hölgyeket, azzal a megszorítással, hogy a férfiaktól elkülönített helyen kellett ülniük.

Vidámabb mese Ali Demirkayáé, Törökországból jött a hír. Demirkaya mester a Denizlispor hatalmas szurkolója, ámde valamiféle okból kitiltották egy napra a stadionból (azért vannak elképzeléseink, miféle ok lehetett: nincs kizárva, hogy korábban kissé elragadtatta magát). Ráadásul épp akkor, amikor a Denizlispor a Gaziantepspor ellen játszott. (Végeredmény: 5-0 a Denizlispor javára). Csak épp ezt nem láthatta volna Demirkaya. Mint azAmigo Ali néven is ismert szurkoló elmondta: „El kellett mennem a rendőrségre aláírni egy papírt, hogy nem fogom a stadionból nézni a meccset”.

Márpedig a papír az papír. Az kötelet.

De a meccset is látni kell. Mit tehet ilyenkor szegény Ali?

Kibérelt hetven euróért egy emelődarut a meccs időtartamára és arról nézte – a hetvenötödik percig, mert akkor letartóztatta a rendőrség.

Mármost főjön a rendőrség feje, míg olyan paragrafust találnak, amely szerint daruról meccset nézni tilos.

A valódi szurkoló nem ismer akadályt!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook