2019. január 16. - Gusztáv

Kerékpároshalál

2018. május 8. Szerző: Szele Tamás
Mindig szomorú hír, ha olimpikon távozik közülünk, az égi pályákra, utakra költözik, mint most Juszkó János, a kerékpárlegenda. 1964-ben, Tokióban képviselte a magyar színeket, de végigtekerte a hatvanas éveket, és megszámlálhatatlanok az érdemei – ám sokat lehetne mesélni a rengeteg nehézségről is, amivel meg kellett küzdenie.

 

Haláláról a Magyar Kerékpáros Szövetség értesítette a nyilvánosságot – eszerint 2018. május 2-án elhunyt Juszkó János (1939-2018), korábbi olimpikon, a BVSC egykori kerékpározója.

Nagyszerű sportember távozott, akit a mai edzők is példaként állítanak fiataljaink elé. A 60-as évek mezőnyből nem csak magasságával, de példamutató segítőkészségével is kitűnt. Tanítványai és sporttársai kedves, segítőkész sportemberként emlékeznek rá, aki mindenkinek segített kortól, nemtől, csapattól függetlenül. Jelenléte nyugalmat árasztott, melyet megőrzött a végsőkig. A sportág iránti szeretete, rajongása és tisztelete végig kísérte egész életét, haláláig tisztában volt a kerékpársport napi történéseivel.

Legjobb eredményei:

Felnőtt országos bajnok (1965., 1968.)
Amatőr országúti világbajnoki helyezett (1963., 1964.)
Olimpiai 24. helyezett (1964.)
Békeverseny győztes (1966.)
Békeverseny 2. helyezett (1967., 1969.)
Tour de Hongire 2. helyezett (1964.)
Tour de Hongrie 3. helyezett (1963., 1965.)

De a száraz adatok nem adják vissza a legendás évek hangulatát, a versenyek hajráit, a hosszú edzések világát... és a magyaros, huszáros sportsikereket, Juszkó János nem egyszer okozott meglepetést ellenfeleinek. Ő volt az, aki legyőzte Felice Gimondit az olimpián, szakaszt nyert a „béketábor Tour de France-án”, sárga trikós volt a Jugoszláv Körversenyen, az év kerékpáros sportolója 1964-ben és 65-ben, aki amatőrként többször hajtott egy mezőnyben minden idők legnagyobb versenyzőjével, Eddy Merckx-szel...

Nyugodjon békében!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook