2019. május 26. - Evelin, Fülöp

Keressünk szavakat!

2018. július 27. Szerző: Rózsa Misi
Jó, hogy tegnap lejátszotta a Mol Vid csapata a BL selejtezős mérkőzését a bolgár Ludogorec ellen. Jó ez, mert ahhoz képest a mai mérkőzések az Európa Ligában, akár még jónak is tekinthetőek.

 

Az Újpest esetében persze nem eredményességében, hiszen az ő sorsuk már el is dőlt gyakorlatilag, hiszen bibliai csoda kéne ahhoz, hogy kiharcolják majd a visszavágón a továbbjutást, bár lehet még az is kevés lenne ehhez. De legalább ők megpróbáltak harcolni és játszani, ha nem is sikerült érdemben csodát tenniük.

A Honvéd kezdte a sort a luxemburgi kis csapat a Niedercorn ellen. Természetes volt, hogy a Honvéd kezdett jobban. Az is természetes volt, hogy már az első félidőben náluk volt többet a labda és ők támadtak szinte folyamatosan. Többször lőttek kapura, mint ellenfelük. De mindezek ellenére, amit teljesítményben mutattak, az kritikán alulira sikerült. Ez a játék nagyon kevés lenne egy valóban komolyan vehető csapat ellen. És le is ment úgy egy félidő, hogy nem talált a Honvéd egyetlen árva gólt sem.

A második félidő, ha lehet ilyet mondani, tovább gyengítette az amúgy is alacsony színvonalát a játéknak. Itt már a labda birtoklási aránya is csökkent a hazai csapatnak és a luxemburgiak egyre veszélyesebben tudtak helyenként játszani. De ugorjunk inkább rögtön a 82. percre, a mérkőzés egyetlen pozitívumára, amikor is egy szöglet után a Honvéd végre betalált és meg lett az előny nagy nehezen. Igaz ezután félelmetes nagy kapufát lőtt az ellenfél és ez az egy értékelhető momentum után a játék vissza tudott süllyedni a szürkeségbe, a teljes unalomba. Az embernek olyan érzése volt, mint ha két amatőr csapat játszana egymással sörmeccset, csak az azokra jellemző lelkesedés hiányzott a történetből. De a Honvéd nyert 1-0-ra és elég jó esélye maradt arra, hogy innen még tovább tud majd lépni. Bár azért erre se igyon, könyörgöm senki mérget.

Az Újpest a Sevilla ellen idegenben kezdett. Tudjuk, hogy a Sevilla játékos keretének értéke kb harmincszorosa az Újpestének. Tudjuk, hogy náluk egyetlen játékos értéke is lényegesen magasabb, mint az Újpest teljes keretéé. Tudjuk, hogy a Sevilla egy sztárcsapat, ami többször megnyerte már az Európa Ligát. Tudjuk, hogy ennek a közelébe se kerülhet az Újpest. Tudjuk, hogy egyénileg is lényegesen magasabban képzett játékosok alkotják a Sevillát. Tudjuk, hogy csapatként is lényegesen jobb teljesítmény várható tőlük, mint az Újpesttől. Tudtuk már a sorsolásnál, hogy az Újpestnek itt annyi esélye van győzni és továbblépni, mint nekem lenne Klicsko ellen a ringben. De reménykedett minden lila szurkoló abban, hogy a fenébe is, egyszer már megtörtént, hogy Dávid legyőzte Góliátot, hátha összejöhet ez ismét. Hát nem jött. Nagyon nem.

Nem hiszem, hogy meglepett volna bárkit, hogy a Sevilla kezdte jobban a mérkőzést és az első pillanattól kezdve letámadta az Újpestet. A statisztikai adatok önmagukért beszéltek már az első félidőben is. 61%-ban a Sevilla birtokolta a labdát. A Sevilla 12 esetben lőtt kapura, az Újpest 2 válasszal próbálkozott erre.

Már a 7. percben meg volt a Sevilla vezető találata. Pauljevics súlyos szabálytalansága miatt, a 32. percben büntetőhöz jutott a Sevilla és Pauljevics ki is állította a játékvezető, így az Újpest emberhátrányba került. Szegény embert, még az ág is húzza. Aztán a 43. percben egy nagyon szép akciót követően a Sevilla már három gólossá tudta növelni az előnyét.

A Sevilla tartalékos csapattal állt ki erre a találkozóra, meghatározó játékosai közül többen a padon foglaltak helyet és volt, aki még ott se. De mondjunk pozitívumot is, az Újpest minden esélytelensége ellenére legalább megpróbált küzdeni és az első félidőben volt is egy igen veszélyesnek mondható helyzete, amikor közel állt ahhoz, hogy betaláljon. Igaz ezt az egy esetet leszámítva amúgy momentuma se maradt.

Jöhetett a második félidő. Az Újpest mindent megtett, ami tőle telhető, nem adta fel és küzdött azért, hogy közelebb kerüljön ellenfeléhez. Csakhogy ezt az nem igen akarta hagyni számára. A Sevilla elkezdte lehozni a fontosabb játékosait, akik pályán voltak. Játsszanak kicsit a fiatalok, azok, akik amúgy nem jutnak a Sevillában véletlenül se szerephez. Sokáig úgy festett, hogy ezt a félidőt ki tudja húzni az Újpest kapott gól nélkül. De aztán a 92. percben ez a remény is szertefoszlott.
Önmagához képest az Újpest amúgy nem játszott rosszul. Kapusa Pajovic szinte a mezőny legjobbja volt, és ha nem ő áll a porta előtt, akkor az Újpest ennél is nagyobb verésbe nézett volna bele. 4-0. És ez azt hiszem itt el is döntött mindent.

Amúgy volt, aki az Újpestnél is gyengébb teljesítményt tudott produkálni, az pedig a köztévé kommentátora volt.

Jövő héten, csütörtökön kerül sor majd a visszavágókra. A Honvéd jó eséllyel tovább megy, az Újpestnek ez kilátástalannak látszik.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook