2022. január 19. - Márió, Sára

Lewis Pugh

2018. augusztus 31. Szerző: Szele Tamás
Kérem, ha valaki manapság olyan hírrel jön, hogy egy sportember átúszta a La Manche-csatornát, azt minden épeszű szerkesztő elkergeti. Átúszták azt már a középkor óta mindenféle módokon, rengetegen, ahhoz, hogy ebből ma hír legyen, vagy nagyon öreg kell legyen az úszó, vagy újszülött, vagy – ha már egyik sem – hosszában kell átússza azt a csatornát. Hát kérem: ez megvolt.

 

Elsőként úszta át hosszában a La Manche csatornát Lewis Pugh brit extrémsportoló - jelentette be a Csatornaúszók Egyesülete, a La Manche-átúszásokat hitelesítő szervezet.

A 48 éves férfi 49 nap alatt, mintegy félmillió karcsapás eredményeként tette meg az 530 kilométeres távot Anglia délnyugati csücskétől, a cornwalli Land's Endtől Doverig, ahova szerdán érkezett meg.
A július 12-én indult Long Swim vállalkozás meghirdetett célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a tengerek szennyezettségére és a túlzott lehalászásra.

Hát ebben speciel igaza van. Hihetetlenül szennyezettek a vizek világszerte, és az élővilág reménytelenül pusztul – vannak kísérletek a vízi szemétszedésre, tagadhatatlan, de ezeknek az első eredményeit talán 2050-ben láthatjuk. Lewis Pughnak ebben teljesen igaza van – de lássuk, mit tapasztalt?

A vízből kiszállva Pugh azt mondta, hogy útközben néhány delfint és madarat, továbbá rengeteg medúzát látott, de halat szinte semennyit, „annyira lehalászták a Nagy-Britannia körüli vizeket”. Azért a lehalászás tényéhez vegyük hozzá azt is, hogy két napja szabályosan összecsapott egymással a halászati jog értelmezése és a felségvizek határainak kérdése miatt a brit és francia halászflotta egy része: a franciák bosszút álltak Trafalgarért, és megfutamították a briteket. De ezek szerint csak már teljesen lehalászott vizekért csatáztak.
A La Manche csatornát sokan ússzák át, de általában széltében. Illevte, nem általában: mindig. Legszűkebb pontján, az angliai Dover és a franciaországi Calais között, mindössze 32 kilométer a távolság. A jogász végzettségű Lewis Pugh már több extrém úszóteljesítménnyel felhívta magára a figyelmet, a környezetvédelem nevében úszott például az Északi- és a Déli-sarkvidék jéghideg vizeiben is.

Hát sok sikert Pugh úrnak, a környezetvédelem valóban fontos, és nincs szebb, mint nemes vél érdekében úszni.

De hogy valaki hosszában ússza át a La Manche-csatornát...

Ehhez angolnak kell lenni.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook