2022. január 21. - Ágnes

Két keréken a Föld körül

2017. szeptember 19. Szerző: Szele Tamás
Kérem, Verne le van pipálva. Az ő hőse, Phileas Fogg nyolcvan nap alatt kerülte meg a bolygót, Mark Beaumontnak, a brit távolsági kerékpárosnak elég volt ehhez hetvenkilenc nap is – ráadásul két keréken utazott, ahol csak lehetett. Meg is döntötte a világ körüli kerékpározás rekordját – amint egyszer már megtette, csak azt azóta többen túlszárnyalták. No, de most megint ő az első.

 

A harmincnégy éves perthshire-i biciklista Párizsból indult, mint Verne hőse, ahonnan Európán, Oroszországon, Mongólián és Kínán tekert át, majd végigment Ausztrálián, Új-Zélandon, majd Észak-Amerikán is, végül pedig Portugálián és Spanyolországon, hogy aztán Franciaországot átszelve befejezze útját. Így, elmondva egyszerűnek tűnik, az ember csak felpattan a bringára és teker – mennyit is? Átlagosan napi 386 kilométert, ennek megfelelően naponta több mint 16 órán át ült a biciklijén és mindössze 5 órát aludt minden éjjel. A kaland nem volt teljesen kockázatmentes, hiszen a déli féltekén extrém hidegnek volt kitéve, Észak-Amerikában pedig az erdőtüzekből származó füsttel kellett megküzdenie. Kétszer el is esett, egyszer Oroszországban, ahol sürgős fogászati beavatkozásra is szükség volt, de ezen kívül minden a terveknek megfelelően zajlott. Mint a BBC-nek elmondta:

„Nagyon hálás vagyok azért, hogy bárhol is jártam, mindenhol segítségre, támogatásra leltem, és a helyi kerékpárosok csatlakoztak is hozzám egy-egy szakaszon. Mindazonáltal így is ez volt a legkomolyabb kihívás, aminek kitehettem a testemet és a lelkemet. A mindennapi fizikai és szellemi megterhelés hatalmas volt, de szerencsére kiváló csapat segítette utamat.”

Beaumont először 2008-ban állított be új világrekordot kerékpáros világkerülésben, ekkor 194 nap alatt kerekezte körbe a Földet, ezt azonban azóta többen is megdöntötték, egészen eddig 123 nap volt a csúcs. A brit most a korábban már emlegetett Verne regényt vette alapul és kijelentette, hisz abban, hogy 80 nap alatt meg lehet kerülni biciklivel a földet.

Hát, kérem, ez a kunszt. Nem hajóval, repülővel, nem elefántháton, mint a regényhős: hanem kerékpáron tessék megkerülni ezt a kis sártekét.

És ez a valódi sportszellem is: hiszen nem lihegtek mögötte ellenfelek, csak az időt kellett legyőznie.

Meg – nem utolsósorban – saját magát.

Ez benne a szép.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook