2018. július 19. - Elília

Két vereség, egy siker

2017. szeptember 21. Szerző: Rózsa Misi
Bulgáriában gőzerővel zajlik a Junior Európa bajnokság. A magyarok lépegetnek előre benne. Pár nap telt csak el a versenyből, de nagyon vegyes érzelmek kavaroghatnak a szakemberekben a látottak alapján. Mert vannak itt kiemelkedő egyéni teljesítmények, akik nagyot alkotnak, vannak nagyobb csalódások is, vannak megmagyarázhatatlan történések, de még messze a vége, hogy valós mérleget lehessen húzni.

 

Nagyon fontos a verseny kapcsán már most azt kiemelni, hogy látszik, hogy több egyesület, kiváló utánpótlás nevelő műhely és ott a rutinos edzők, szakvezetők, nagyon szépen csiszolgatják igazi gyémánttá a gyerekeket. A versenyzők eredményeiben a nevelő edzőiknek az egyesületeiknél velük dolgozó szakembereknek legalább akkora szerepük van, mint a sikeres versenyzőknek maguknak, csak az előbbiekről méltatlanul kevés szó esik a hétköznapokban. A válogatott szakvezetését azért lehet külön dicsérni, mert kiválóan látszik a munkájukból, hogy igazi csapatot voltak képesek formálni a különböző egyesületekből érkező gyerekekből. Öröm nézni, hogy a ring mellett ezek a srácok, akik idehaza egymás ellenfelei, milyen lelkesen szurkolnak a társaik sikeréért. Egy-egy válogatott társuk győzelmét egyenesen úgy élik meg, mintha az a saját sikerül lett volna. 
Bernáth Zoltán 46 kg-ban a legjobb 16 között a dán Sigurd Boesen ellen léphetett a szorítóba. A dán nagyon magas versenyző volt, csontos de erős testfelépítésű. Az elején nagyon letámadta Zolit és sikeresen is hajtotta végre ezeket a támadásokat, Zoli teljesen tanácstalan volt az elején, hogy mit is kezdjen a dán stílusával. A második menet végére, a harmadik elejére sikerült egyáltalán megtalálnia a megfelelő ütőtávot ellenfelével szemben, de addigra már akkora hátrányban volt azzal szemben, hogy csak akkor győzhetett volna, ha sikerül váratlanul kiütnie. Mivel ez elmaradt a dán megérdemelt győzelmet tudott aratni felett. Bernáth esetében az akarása dicsérhető, de amit a ringben azon túl mutatott, sajnos most igen gyenge volt. Ez akkor is igaz, ha a második menet végétől, a harmadik elejétől, amikor megtalálta önmagát, még a győzelem lehetősége is benne volt a bunyójában. Nagyon fiatal, rutintalan srác, jelentős fejlődése várható a jövő évre is már. 
Berecz Lionel teljesítménye megmagyarázhatatlan volt 57 kg-ban az ukrán Vadim Klyn ellen. Ilyen gyengén bokszolni, már nagyon rég nem láthatta őt a közönség. Igaz az ukránról előre tudni lehetett, hogy nagyon erős ellenfél lesz, kemény harcos és rutinos jó versenyző, aki nagyon nagyokat tud ütni, mint általában a volt Szovjetunió tagállamaiból érkezők, de ha Lionel hozta volna azt, amit tud, amire képes, amit általában hozni is szokott, megoldhatta volna a feladatot ellene. Megdöbbentő volt, amilyen mértékben átengedte a kezdeményezést az ukránnak. Hiányzott belőle a tűz, a harcosság, amivel eljutott, idáig és amiért sokan nagy tehetséget látnak benne. Nem lehet tudni, hogy fejben pontosan mi okozta Berecz esetében ezt a leállást. Ezt az ukránt az ő tudásával normál esetben 10-ből legalább 7-szer legyőzhette volna. A szakvezetés úgy gondolja, Berecz Lionel fejlődését az segítené jobban és eredményességét, ha súlycsoportot váltana. 
75 kg-ban Kóczián Dávid ellenfele ezúttal a görög Marcos Michalopoulos volt. Nem voltak ismeretlenek egymás számára, hiszen már kétszer találkoztak a nemzetközi szintéren, ahol egyszer a görög, egyszer pedig Dávid tudott nyerni. Kielemezve az eddigi mérkőzéseiket, a szakvezetés úgy döntött, hogy ezen a mérkőzésen a megszokottól eltérő taktikával vetik harcba Dávidot, hogy ezzel lepjék meg a belőle nagyon felkészült ellenfelet. A jobbra mozgásra, jobbról ütésekkel való taktika az elején még nem igazán ment Dávidnak, idő kellett hozzá, hogy ráállítsa magát. Aztán hirtelen ráérzett, hogy hogyan kell jól alkalmaznia, amit kértek tőle a szakvezetői és amikor megérezte az ízét, a taktika be is vált, egyre látványosabban sikerült fölénybe kerülnie a göröggel szemben és nagyon magabiztos, nagyon szép győzelemmel verekedte így be magát a legjobb 8 közé. Bőven van még mit csiszolni ezen a fiún, de van benne fantázia a jövő nagy bajnoka válhat még belőle. 
Csütörtökön 5 magyar lép a szorítóba. 48 kg-ban ha Bernáth Richárd képes lesz megoldani a bolgár Yasen Radev ellen a feladatot, azzal már meg is lehet az EB első magyar biztos érme. 
52 kg-ban Fekete Iván célja az olasz Emanuele Massimo Santini ellen, hogy bekerülhessen a győzelem által a legjobb 8 közé. 
60 kg-ban Rácz Krisztofer az ír Wallsh Callum ellen küzdhet meg a legjobb 8 közé jutásért. 
63 kg-ban Orbán Adrián is a legjobb 8 közé kerülésért fog ringbe szállni a svéd Peter Cook Ahlberg ellen. 
80 kg-ban szintén hazai, vagyis bolgár versenyző, Vasil Stefanov ellen kellene győznie Juhos Istvánnak azért, hogy bekerülhessen a legjobb 8 közé. 
Szurkoljunk továbbra is nagyon együtt a srácok sikeréért.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook