2019. február 20. - Aladár, Álmos

Kettős hősök

2016. augusztus 28. Szerző: Szele Tamás
Ugyan vigyázó szemünket Moszkvára és Szocsira is vetjük a paralimpia ügyében, sűrű kvász fő ott, sokan bánni fogják, ha belekóstolnak, de lássuk, mi a helyzet a valódi, riói paralimpiával? Mert az arra rászervező körök számára már az is fél siker, ha a hírek az ő kalózakciójukkal foglalkoznak, az eredeti játékok helyett.

A hírek szerint érdekesen alakulnak az események – például, lesz három olyan versenyző, akinek oda sem kell utaznia már, eleve ott vannak, ugyanis az olimpiai játékokon is részt vettek, ők „kettős olimpikonok”. Ilyen az egyesben már háromszoros paralimpiai bajnok lengyel asztaliteniszező, Natalia Partyka, aki a riói paralimpiának is toronymagas esélyese. Ő csakúgy, mint Londonban, Rióban is szerepelt a nyári játékokon is. Neki születési rendellenességből adódóan hiányzik a jobb alkarja és kézfeje, de ez nem akadályozza abban, hogy az olimpikonok között is megméresse magát. 

Hozzá hasonló Zahra Nemati iráni íjásznő esete: nemcsak versenyzett a játékokon, de ő volt országa zászlóvivője is az augusztus 5-i megnyitón. Az egykori tekvondós egy autóbaleset következtében sérült meg, és váltott a küzdősportról íjászatra. Négy éve a paralimpián aranyérmet nyert, és idén is éremesélyes. 

Melissa Tapper, aki ausztrál színekben indul, újonc a kettős olimpikonok között, de mindenképp esélyes ő is: a karjában idegrendszeri problémával küzdő 26 éves sportoló négy éve a londoni paralimpián negyedikként zárt, a riói tornáról pedig éremmel szeretne hazatérni.

Bátrak ők, duplán is bátrak, kiállnak mindkét versenyen – ehhez kell a szorgalmas munka, kitartó edzés és a töretlen önbizalom. Meg hit a valódi, tiszta, sportszerű olimpiai szellemben. 

Gondoljunk bele, ők így is hátránnyal indultak, de nem tántorodtak vissza akkor sem, mikor náluk jobb helyzetben lévő ellenfelekkel mérkőztek meg: nem maradtak meg a parasport berkei között, dacosan felszegték a fejüket, és – mivel eredményeik igenis feljogosították őket erre – elindultak az egész világ ellen. 

Kerekesszékben, sérült karral, születési rendellenességgel, de elindultak.

Csak szurkolni tudunk nekik.

És ezért is olyan mérhetetlen a bűne azoknak a politikai köröknek, akik doppingszereket adtak az orosz parasportolóknak: az ilyen hősök munkáját, bátorságát tiporja sárba egy „vegyileg ösztönzött” eredmény, érem. 

Ha születnek is majd sosem látott rekordok Szocsiban, azokért az érmet épp emiatt nem a sportkategóriában kéne kiosztani és nem az ott induló, szerencsétlen versenyzők között.

Azoknak több közük lesz a kémiai Nobelhez.

Esetleg Putyin megalapíthatná erre a célra az Onyiscsenko-díjat.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook