2023. február 7. - Rómeó, Tódor

Kézitusa és sérülés

2018. november 1. Szerző: Szele Tamás
Elég szomorú esetről kell beszámolnunk, melynek minden részletét sajnos még ne ismerjük – de következményei nagyon súlyosak. Szalkai Adrienn, a Kóka 20 éves kézilabdázója a Százhalombatta ellen vívott Pest megyei női kézilabda-bajnokság mérkőzésén súlyosan megsérült, el kellett távolítani az egyik veséjét. De hát mi történhetett azon a mérkőzésen?

 

Pontos adataink nincsenek, de nagyon elfajulhatott a kézitusa. A Pest Megyei Kézilabda Szövetség a következő közleményt bocsátotta ki:

„Tisztelt Hozzátartozók, Sporttársak, Sportbarátok, Szurkolók!
Mint ismeretes, sajnos súlyos következménye lett a 2018. október 28-án lejátszott Kóka KSK – Százhalombattai KE Pest megyei női felnőttmérkőzésen előfordult sérülésnek, az érintett kókai játékosnak, Szalkai Adrienn-nek az egyik veséjét el kellett távolítani.
Az eset rendkívüli súlyossága miatt a PMKSZ teljes körű vizsgálatot indított a mérkőzésen történtekkel kapcsolatban, melyet a lehető legaprólékosabban szeretnénk tisztázni a teljes magyar és a Pest megyei kézilabdás társadalom egyrészt megnyugtatása, másrészt – ha és amennyiben bebizonyosodik, hogy vannak – a felelősök felkutatása és felelősségre vonása érdekében. Mindezzel remélhetőleg segítve azt, hogy ilyen és ehhez hasonló rémisztő dolgok sportpályán ne történhessenek meg!
A PMKSZ összes munkatársa ezúton is jobbulást, mihamarabbi felépülést kíván Szalkai Adrienn-nek!”

A jókívánságokhoz lapunk szerkesztősége is csatlakozik – de ettől a közleménytől nem lettünk sokkal okosabbak. Annyit azonban sikerült megtudnunk – a Kóka egy másik játékosa, Szilágyi Noémi Facebook-oldaláról – hogy brutálisan durva lehetett a mérkőzés. Lássuk, ő mit mond posztjában?

„Tisztelt Egyesület! Tisztelt Elnökség!

Azzal a megkereséssel fordulok Önökhöz, hogy a Kóka KSK nevében tájékoztassam a 2018.10.28-án történt Kóka-Százhalombatta női kézilabda mérkőzésen történtekről.
Sajnálatos módon - az Önök játékosai részéről - a durvaság és erőszak az egész mérkőzésen jelen volt, de, ami a második félidő tizennegyedik percében történt, amellett nem lehet szó nélkül elmenni.
Az egyik átlövőjük olyan sérülést okozott játékosunknak, hogy azonnali műtéti beavatkozásra volt szükség. Az orvosok sajnos nem tudták megmenteni csapattársunk teljes veséjét, mely 3 helyen szétrobbant.
Nagyon nehéz erről most írni, mert bár ebben a sportágban is, csakúgy, mint minden más sportban, a sérülés benne van. De ez most egészen más, játékosunk jövője e sportágban kérdéses. Bár jelenleg ennél sokkal fontosabb, hogy fel fog-e épülni, élhet-e még teljes értékű életet egy 20 éves sportoló.
Elkeserítő, hogy egy megyei kézilabda mérkőzésen ilyen megtörténik, amit azóta sem tudunk felfogni. Az is elszomorít bennünket, hogy a történtek ellenére (a sérült játékos fél órát feküdt a pályán, mire megérkezett a mentő. Mivel akkora fájdalma volt, hogy nem mertük megmozdítani, a mérkőzés fel lett függesztve) sem az Önök csapatvezetője, sem a sérülést okozó sporttárs, sem pedig egyetlen játékosuk nem ment oda a sérült sportolóhoz, legalább egy kicsit is szemléltetve ezzel, hogy együtt éreznek velünk. Nem mellesleg, (annak ellenére, hogy a mentősök külön felhívták a figyelmet, hogy nem szabad megmozdítani csapattársunkat, hiszen valószínűleg komoly sérülést szenvedett!) jelezték, hogy le kellene húzni a játékost a pályáról, és folytatni a mérkőzést, hiszen sietnének haza. Ez minősíthetetlen magatartásra és az együttérzés hiányára vall.
A mérkőzés hátralévő 16 percét végül is 35 perc szünet után becsülettel lejátszottuk. Én a csapatom nevében ki merem jelenteni, hogy mi egytől egyig Adriért játszottunk, aki már a mérkőzés első pár percében erős ütést kapott a szeme alá.
Szomorúan vesszük tudomásul, hogy a nem kis erőfölénnyel rendelkező játékosaik ilyen szinten veszélyeztetik mások testi épségét, és egy megyei mérkőzésen ilyen durva és abszolút nem sportszerű viselkedést tanúsítanak. Szándékosságot természetesen nem feltételezünk, azonban a sporttársi együttérzés és megbánás hiányát kifogásoltuk az egész csapatuk részéről!”

Hát, annyi biztos, hogy ebből nagyon komoly vizsgálat lesz. A sport nem erről szól, a kézilabda főleg nem.

Lapunk figyelemmel kíséri az eseményeket és minden fejleményről azonnal be fog számolni.

Szalkai Adriennek pedig mielőbbi, minél teljesebb felépülést kívánunk.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook