2019. január 19. - Márió, Sára

A Kilimandzsáró hava

2018. február 2. Szerző: Szele Tamás
Kérem szépen, ezek a lányok egészen komolyan gondolják. Ezek elérték a kvalifikációs szintet, tartották is, és most indulni fognak Phjongcshangban. Hölgyeim és uraim, újabb híreket kaptunk a nigériai női bobcsapat háza tájáról. Mert ez már nem tréfa és nem is egy hollywoodi vígjáték: a nigériai hölgyek nem csak nagyon csinosak, de valódi, komoly sportolók is.

 

Mikor december elején szóba került az indulásuk, melyről lapunk be is számolt,

http://sportmindig.hu/jeg_veluk

még mindenki mosolygott a gondolaton, elvégre elég különösen hangzik, hogy bobcsapat érkezzen a fekete kontinensről. Hiszen hó sincs arrafelé, illetve csak a Kilimandzsárón, de az meg Tanzániában van, nem Nigériában. Azonban ez a nigériai bobos lányokat, Seun Adigunt, Ngozi Onwumeret, és Akuoma Omeogat kicsit sem zavarta. Tiszta játékkal, szorgalmas edzéssel eljutottak a kvalifikációs szintre, és most, a történelemben először, Nigéria csapatot indít egy téli olimpián. Mely belőlük és Simidele Adeagboból áll, aki szintén hölgy: női szkeleton-bob versenyszámban indul. (Tetszik tudni: az a deszkaszerű kis szánkó, amire ráhasalnak és úgy mennek végig a bobpálya jégcsatornáján – valóságos istenkísértés, sportoló a talpán, sőt, a szántalpán, aki vállalja).

Az nem kétséges, hogy Nigéria hölgyei a téli játékok sztárjai lesznek, majdhogynem függetlenül az általuk elért eredménytől, ugyanis roppant csinosak, lazák és frappánsan, jó humorral nyilatkoznak a sajtónak – a népszerűségük már biztosítottnak látszik, de nagyon megérdemelnének egy dobogós helyezést is.

http://www.bbc.com/sport/winter-olympics/42694188

Ha belegondolunk, mekkora hátránnyal indulnak egy kanadai, német vagy svájci versenyzőhöz képest, be kell látnunk: már a kvalifikáció megszerzése is kisebbfajta csoda volt. Már azért is megérdemelnének egy alapos kalaplengetést, hiszen a BBC rövid filmecskéjéből megtudhattuk, hogy az egész Seun Adigun houstoni garázsában kezdődött egy deszkából összeeszkábált bobbal, és Nigériában – síneken futó bobbal edzenek.

Azért a történelmi tényekhez hozzátartozik, hogy a lányok mindegyike sikeres atléta volt korábban, és hát Seun Adigun meg Ngozi Onwumere bizony nem is Nigériában születtek (bár nigériai szülőktől), hanem az Egyesült Államokban - Akuoma Omeoga viszont ugyan Afrikában született, de Minnesotában jár egyetemre. Persze, hogy könnyedén kommunikálnak a világsajtóval. Nem újdonság számukra a nyilvánosság vagy a tömegkommunikáció.

Hanem születtek légyen bárhol, tanuljanak bárhol, kedvesek, sportosak, jó a humoruk és igazán megérdemelnének egy érmet.

Hajrá, lányok!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook