2022. január 21. - Ágnes

A kínai lovi

2018. április 17. Szerző: Szele Tamás
Kérem, új szelek fújnak a napkeleti tengereken, habár most nem egy vitorlásversenyről lesz szó, hanem a hainani lóversenyről. Ami viszont kulcskérdés, még ha kevesen is látják be. Az ugyanis a helyzet, miszerint a Kínai Népköztársaság engedélyezni készül a lóversenyt, egyelőre csak Hainan legdélibb szigetén és a sportfogadásokat – mindenhol a területén.

 

Mi ebben a hír? Az, hogy eddig mindez szigorúan tilos volt. Alig volt kínai kormányzat az elmúlt pár ezer évben, amelyik ne küzdött volna valamilyen formában a szerencsejátékok ellen: ugyanis míg az európai embernek az alkohol vagy a drogok okozhatnak könnyen függőséget, kulturális sajátosságaink miatt, a kínaiaknál ez a gyenge pont a szerencsejáték. A kínai hajlandó és képes mindenét eljátszani, akár egy este, bármiféle játékon, amiben a szerencsének legalább kis szerepe van – Ligeti Lajos, a nagy orientalista írja le, hogy egy egyszerű mahjongon is (amit mi logikai játéknak ismerünk) el tudja játszani a különben derék, értelmes, jóakaratú és művelt kínai nem csak a házát, de akár a családját, feleségét, lányát is. A mai Kínában ugyan hivatalosan tilos az emberkereskedelem, de teljesen még nem irtották ki, bár nagyon üldözik.

Érthető, hogy a császárságtól a hadurakon át a mostani népköztársaságig minden kínai rezsim tiltotta a szerencsejátékot, sőt, minden játékot, amit tétre játszanak (ennek dacára titokban mindig űzték őket, sőt, Nixon pekingi látogatásában szerepe is volt egy pókerjátszmának). Mi tehát ez a mostani engedékenység?

Egyfelől amiatt lehet, hogy az utóbbi éveben Kína földjén valóban színvonalas lett a lósport, és egyre nagyobb az érdeklődés minden sport iránt általában is. Másfelől azonban – Hainan déli szigete egy üdülőparadicsom. Ha ott engedélyezik, hogy fogadjanak a lovakra, és máshol viszont nem, hatalmasra fog duzzadni a forgalom. Nem mellesleg Kínából aztán világszintű favoritok is előkerülhetnek, amint majd a lósport tovább fejlődik. A többi sportfogadás engedélyezése meg egy bölcs döntés eredménye: ha már így is, úgy is fogadnak egymás között az emberek, mégis jobb, ha az államnak is van belőle némi haszna.

Látszólag tehát mindenki nyer az új intézkedéssel – de ki veszít?

Macau szigete. Ott ugyanis – lévén, hogy Kínához csak különleges közigazgatási területként tartozik – eddig is engedélyezett volt a szerencsejáték, annyira, hogy pusztán az odalátogató kínaiak évente 33 milliárd dollárral gazdagították az egy budapesti kerület méretű városállamot.

Hát, most Kína nyert, Macau vesztett.

Van ilyen, kérem.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook