2022. augusztus 14. - Marcell

Király két keréken

2017. november 4. Szerző: Szele Tamás
Méghozzá Eduárd király, ha nem is Plantagenet. De Novák Károly Eduárdot joggal nevezhetjük a romániai parasport királyának, már csak azon az alapon is, hogy ő az ország máig egyetlen aranyérmes paralimpikonja. De ő mellesleg a Román Kerékpáros Szövetség elnöke is, szóval valóban egyedi, pótolhatatlan szereplője a Kárpát-medence sportéletének.

 

Pedig nem volt könnyű sora, kevesen gondolnák, de eredetileg gyorskorcsolyázónak indult, az ifjúsági korosztály bajnoka volt is volt Romániában, az 1990-es évek elején, ifiként a felnőttek között is a dobogó legmagasabb fokára állhatott. Rangos nemzetközi ifjúsági gyorskorcsolya-versenyeket nyert Olaszországban, Németországban, Ausztriában és Ukrajnában. Azonban jött a baj, amint annyi más parasportolóval is történt, 1996 januárjában az olaszországi Colalbóba indult, amikor Maros megyében gépkocsibalesetet szenvedett, és amputálni kellett az egyik lábfejét. Novák Károly Eduárdban volt tartás, sportágat váltott, így lett gyorskorcsolyázóból para-kerékpáros, és babérok koszorúzták az útját, amerre tekert. 2012-ben Londonban már nyert paralimpián – de mik a tervei a most 41 éves paralimpikonnak 2020-ban, Tokióban? Mint a Maszol közli:

„Nagyon sok évnyi edzés és versenyzést követően és a Rio De Janeiro-ban elszenvedett kudarc után 2017 számomra egy pihenő évet jelentett, az év folyamán családommal töltöttem nagyon sok időt és úgy érzem, mind fizikailag, mind pedig szellemileg feltöltődtem. Ezalatt az időszak alatt úgy érzem, új erőre, új motivációra kaptam és a 2020-as tokiói játékokra készülök. Azt szeretném, ha a 35 éves sportolói – korcsolyázói és kerékpározói – pályafutásomat egy éremmel zárjam le. Az első cél a jövő évi, augusztusban az olaszországi Maniagoban sorra kerülő világbajnokság lesz, ahol újra az elit sportolók közé szeretnék kerülni, hogy minél több pontot szerezzek a 2020-as Nyári Paralimpiai Játékokra való kijutás érdekében.”

Mondjuk nem is ő volna, ha nem az aranyra gondolna – és mit gondol az elmúlt évről?

„Boldog vagyok a 2017-es versenyidény lejártával, hiszen a romániai kerékpársportban óriási lépést tettünk a normalitás és a valódi teljesítmény felé. Botrányos és pénzügyi problémákkal teli évek után sikerült idén sportolóinknak részt venniük az országúti Európa- és világbajnokságokon, negyven év után pedig először vett részt a román válogatott a pályakerékpáros kontinensviadalon. Ezen felül a szövetség által leigazolt sportolók száma 25%-kal nőtt, új csapatok jöttek létre és több gyerekek számára kiírt versenyt is szerveztünk.”

Hát az biztos, hogy ha rajta áll, aranyat szerez Tokióban – de arannyá válik amúgy is minden, amihez ez a sportoló nyúl.

Király, de nem is annyira Edward király. Inkább Midasz.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook