2022. augusztus 14. - Marcell

Kis faluban nagy bajnokság

2017. szeptember 8. Szerző: Szele Tamás
Kérném tisztelettel, szeretném bejelenteni, hogy ma különleges világnapot tartunk, abból az alkalomból, hogy nem magyar éremről számolunk be, mert valami tévedés folytán az elmúlt napban nem volt ilyen. Hanem magyar Európa-bajnokságról, ami kedves kötelességünk, mivel már korábban is írtunk róla némi beharangozót.

 

A beharangozó itt olvasható.

Tehát Európa-bajnokság, méghozzá kés- és fejszehajító. És nem Budapesten, hanem Alsómocsoládon, nem közpénzből, hanem a faluéból – mielőtt bárki is berzenkedni kezdene, hogy miket rendeznek az ő adóforintjaiból. Nem abból rendezték. És igen, ez egy sport. Méghozzá biztonságos. Az igaz, hogy fiatal sport, a szabályrendszert és az eszközök, célok sztenderdjeit még nem túl régen egységesítették, de épp ezért egyelőre nem is célja a sportágnak, hogy olimpiai számmá váljon – előbb fel szeretnék nevelni az első komoly versenyző-generációt, amely már a szabályok szerint tanul vetélkedni.

De hát nem volt túl nagy falat ez az Európa-bajnokság egy alig 284 lelkes apró falunak? Tessék elhinni: nem. Az igaz, hogy a lakosság majdnem fele részt vett a szervezésben így vagy úgy – tolmácsolásban, étkeztetésben, szállásadásban, építésben, bíráskodásban és így tovább – és az is igaz, hogy magyar érem nem született, de, amint Kohl János,a  falu bajnoka fogalmazott: „Nem volna ildomos, ha azon a versenyen nyernék az eddigieknél esetleg jobb helyet, amit pont én szerveztem.” Kohl úr már csak a sportszerű mentalitásáért is megérdemelne egy fair play-díjat.

De lássuk, mit tudunk az eredményekről! Keveset, részletes lista sehol sem jelent meg arról, mit alakított a résztvevő tucatnyi ország 130 versenyzője.  Azt tudjuk, hogy idén az oroszok nagyszámú csapattal érkeztek, ők erősen is szerepeltek, de most először amerikaiak is jöttek és eredményesen is versenyeztek. A beérkezett adatok szerint fejszehajításban a nők és férfiak közt is jól szerepeltek a csehek, az oroszok és a németek, de egy-egy francia és olasz dobogós is akadt. A késdobás 3 és 5 m-es számaiban az USA és Anglia versenyzői is dobogóra állhattak. Az összesítettre jellemző, hogy az első nap 36 érméből az oroszok 15-öt szereztek meg a csehek 8-a előtt.

És mindezt egy alig 284 lakosú falu bonyolította le – zökkenőmentesen, problémamentesen, kellemesen.

No, ez is rekord a maga módján, köszönjük, Alsómocsolád!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook