2018. október 20. - Vendel

A kis nagy ember

2017. november 19. Szerző: Szele Tamás
Hát elment a súlyemelés történetének kis nagy embere, akit Zsebherkulesnek vagy Minidarunak is becéztek – hölgyeim és uraim, szomorú kötelességünknek teszünk eleget, mikor beszámolunk arról, hogy életének ötvenedik évében elhunyt Naim Süleymanoglu török súlyemelő. Legenda volt a sportág történetében, sosem feledjük.

 

Már szeptemberben orvosi kezelésre szorult májproblémák (cirrózis) miatt, majd október elején májtranszplantáción esett át. A kórházban a lábadozó beteget, akit új hazájában nemzeti hősként tartottak nyilván, Recep Tayyip Erdogan török elnök is meglátogatta. Az AFP szombati híre szerint azonban a sikeres műtét ellenére pénteken egy isztambuli kórházban meghalt.

Nyugodjon békében, mozgalmas élete volt... Süleymanoglu Bulgáriában, a helyi török kisebbség tagjaként született Szulejmanov néven, majd Salamanovként versenyzett bolgár színekben. 1986-ban Ausztráliából nem tért vissza hazájába, hanem Törökországba menekült, ahol állampolgárságot kapott, majd már török színekben nyert olimpiai aranyat 1988-ban, 1992-ben és 1996-ban.

Összetettben hétszer nyert világbajnokságot - kétszer bolgárként -, számos világcsúcsot állított fel a 60 és a 64 kilogrammos kategóriákban. Bekerült a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) Hall of Fame-jébe (Hírességek Csarnoka), 2001-ben megkapta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság legmagasabb elismerését, az Olimpiai Érdemrendet.

A súlyemelés egén mostanság amúgy is viharfelhők tornyosulnak: valószínűleg a sportág teljes újraszervezése, újraszabályozása várható, az utóbbi évek doppingbotrányai miatt. Ebben a helyzetben különösen nagy veszteség a mindig sportszerű, mindig doppingmentes bajnok halála, aki példát adhatott volna a jövő – és a ma – sportolóinak.

De hiszen példát is adott.

Legyőzte a politikai hátrányokat, melyek kisebbségi sorsából fakadtak, a maga kezébe vette a sorsát és a legnagyobbak közé emelkedett ez a kis ember.

Ez a kis nagy ember.

Nyugodjon békében!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook