2019. május 26. - Evelin, Fülöp

Kísértetstadion

2018. augusztus 30. Szerző: Szele Tamás
Aki azt hiszi, hogy a nagy nemzetközi sportrendezvények helyszínein a játékok után is pezsgő sportélet zajlik, az vagy nem ismeri a valóságot, vagy mindent elhisz, amit mondanak neki. Ezer omladozó olimpiai falut, stadiont láttunk már képsorozatokon, világszerte komoly gond a sportlétesítmények fenntartása bizonyos méret fölött – lám, most Szamarában is az lett.

 

Az történt ugyanis, hogy a nyári labdarúgó-világbajnokságra épített szamarai stadionban kedden kikapcsolták az áramot a kifizetetlen számlák miatt. A Szamaraenergo áramszolgáltató vállalat szerint a 42 ezer fős arénát építő PSZO Kazany nevű cég idén még egyáltalán nem fizetett az elektromosságért, így 9,2 millió rubeles (37,8 millió forint) adósságot halmozott fel.

A Szamaraenergo szóvivője, Olga Perkova elmondta, miután kedden kikapcsolták az áramot, tartottak egy értekezletet a vállalatnál, és úgy döntöttek, az orosz élvonal közelgő szamarai mérkőzéseire való tekintettel visszakapcsolják azt, bár továbbra sem világos, hogy a PSZO Kazany mikor rendezi tartozását.

A Krilja Szovjetov Szamara szombaton az Anzsi Mahacskalát fogadja a bajnokság hatodik fordulójában.

A stadionban hat mérkőzést rendeztek a világbajnokságon, köztük az Anglia-Svédország (2-0) negyeddöntőt.

Vlagyimir Putyin elnök egyébként július 20-án bejelentette volt, hogy állami támogatással segítik a világbajnokságon használt 12 stadion fenntartását a következő öt évben.

Hát, kérem, bármit is jelentett be Putyin, Oroszhon nagy ország, nagy föld, lehet az is, hogy Moszkvából még elindult a pénzecske, gurultak-gurigáztak a rubelecskék a kanyargós utakon, csak Szamaráig el nem jutottak, meg az is lehet, hogy el sem indultak. Az az igazság, hogy máshol is gond ez, másfél éve a legendás Maracana stadion fényei aludtak ki, ott az olimpiai játékok költsége miatt nem jutott a villanyszámlára.

Nyilván arról van szó, hogy egyfelől a stadionokra a nagy, nemzetközi sportrendezvényeken tényleg szükség van, csak éppen nem mindennap papsajt, nem mindennap van olimpia vagy világbajnokság, a létesítmény kihasználatlanul áll, nem termeli ki a saját fenntartási költségeit. Az nem érv, hogy „de hiszen ha nem használják, az áram sem fogy”, mert ha bármilyen épületet kihasználatlanul, közművek nélkül hagyunk, azonnal pusztulni kezd, az első pillanattól kezdve.

Ebből az a tanulság, hogy ha stadiont építünk, ne feledjük: amíg áll, pénzbe fog kerülni.

Nem igaz, hogy nem kér enni. Dehogynem...

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook