2023. február 7. - Rómeó, Tódor

Klenbuterol a steakben

2018. szeptember 29. Szerző: Szele Tamás
Egyre gyakoribbak a klenbuterolos doppingolási esetek, a zsírlebontás-gyorsító tiltott szer felbukkanása lassan olyan gyakori lesz, mint egy-két éve a meldoniumé volt: bár a klenbuterol körüli helyzet nagyságrendekkel különlegesebb. Ugyanis akinek ezt találják a szervezetében, az nem biztos, hogy tudatosan doppingolt – ezért is mentették fel most Will Claye-t.

 

De lássuk a hírt! Pozitív doppingtesztje ellenére nem tiltják el Will Claye-t, közölte az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA). A háromszoros olimpiai érmes atlétáról ugyanis kiderült, hogy a szervezetébe a Mexikóban fogyasztott szennyezett húsból került a klenbuterol nevű tiltólistás szer. Az amerikai doppingellenes ügynökség korábban már többször figyelmeztette a sportolókat, hogy a Kínából és Mexikóból származó húskészítmények klenbuterolt tartalmazhatnak, ezért fogyasztásuk kockázatos. Claye szervezetében a tiltott anyagot egyébként egy augusztusi, versenyen kívüli ellenőrzés során levett mintájában mutatták ki.

Az atléta 2012-ben Londonban hármasugrásban ezüst-, távolugrásban bronzérmes volt az olimpián, 2016-ban Rio de Janeiróban hármasugrásban ugyancsak második lett, a világbajnokságokról pedig két arany-, egy ezüst- és két bronzérme van.

Hát jó, Clay megúszta és valóban, lehet ártatlan is: viszont korábban nem úszta meg ugyanezt Si Hsziao-hszüan kínai gyorskorcsolyázó. Ő bizony két éves eltiltást kapott, mint arról be is számolt lapunk.

Azonban a klenbuterol problémája már nagyon rég ismert. A Magyar Antidopping Szövetség még 2011-ben körlevélben figyelmeztette a Kínába induló sportolókat, hogy tudtukon kívül is fogyaszthatnak a tiltott szerből.

„Közlemény az élelmiszer-szennyeződés veszélyeiről
Fokozott óvatosságra inti a Magyar Antidopping Csoport a Kínába utazó sportolókat. A kölni WADA-akkreditált laboratórium és a német város Sporttudományi Egyetemén működő doppingolás megelőzését kutató központ legfrissebb jelentése szerint jelentős kockázata van annak, hogy a versenyzők az ázsiai országban a klenbuterol nevű tiltott szerrel nem szándékos doppingvétséget követnek el.
2010. szeptember 15. és 2011. január 15. között 28 Kínából Németországba visszatért utas vizeletmintáját analizálták, és 22 esetben mutatták ki a béta-2-agonisták közé tartozó klenbuterol jelenlétét. A szer minden bizonnyal szennyeződött élelmiszerrel került a turisták szervezetébe. Kínában (és egyes jelentések szerint Mexikóban) az állattenyésztésben alkalmazzák a klenbuterolt, amely - akárcsak az emberi szervezetbe jutva - szálkásít és növeli az izomtömeget. Az Európai Unióban az állattenyésztésben is tilos a klenbuterol használata.
Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője azt javasolja a Kínába készülő sportolóknak, hogy kerüljék az országban gyártott húskészítményeket, illetve fokozott gondossággal fogyasszanak egyéb élelmiszereket is. Egyúttal azt valószínűsíti, hogy az ügyben hamarosan lépéseket tesznek a sportszervezetek és a doppingellenes küzdelemmel foglalkozó szervek.”

Hát bizony, bizony: Kína és Mexikó a két érintett állam, Will Claye épp Mexikóval járta meg.

Ebből pedig az a tanulság, hogy ha ebben a két országban járunk, és élsportolók vagyunk, ne együnk meg akármit.

Bár érdekes volna megkérdezni a vendéglőben, van-e a steakben klenbuterol...

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook