2018. október 20. - Vendel

Klenbuterol a tányérban

2018. január 9. Szerző: Szele tamás
Hiába, már Kína sem a régi, sóhajt fel a krónikás, de hát nem a régi az már a császárság bukása óta – bár utóbbi időben sokat fejlődött az élet minden területén, ideértve a gyorskorcsolyázók doppingolását is, mely kissé sem üdvözlendő fejleménye a kínai haladásnak. Régebben minden más volt, hej, nagyon más... de lássuk a hírt.

 

Doppingvétség miatt kétéves eltiltást kapott Si Hsziao-hszüan kínai gyorskorcsolyázó. 21 éves versenyző szervezetében egy decemberi ellenőrzés után klenbuterol nyomaira bukkantak, amely a test zsírlebontását gyorsítja. A kínai szövetség ezért kizárta a februári, phjongcshangi téli olimpiára nevezett csapatból. A juniorként női 500 méteren világbajnok Si esete a szövetség tájékoztatása szerint ébresztő az téli olimpiára készülő sportolóknak.

Ennyit tudunk, nem többet, és ez sem nem szép, sem nem jó. A régi szép időkben, a kínai dopping hőskorában, a nyolcvanas és kilencvenes években még azt állította a kínai sportvezetés, hogy a hirtelen, kiugróan javuló eredményeket a sportolóik a teknősvérnek és a hernyógombának köszönhetik, aztán utólag kiderült, hogy szó sincs erről, a kor megszokott szereit szedték, csak a kínaiaknak ilyen a humora. Írtunk is lapunkban erről.

És hát most meg már klenbuterolt használnak, ami egyértelműen tiltott szer... Ha ugyan tudatosan használják.

Mert tekintsük ez ügyben a Magyar Antidopping Szövetség 2011/3-as hírlevelét!

„Közlemény az élelmiszer-szennyeződés veszélyeiről
Fokozott óvatosságra inti a Magyar Antidopping Csoport a Kínába utazó sportolókat. A kölni WADA-akkreditált laboratórium és a német város Sporttudományi Egyetemén működő doppingolás megelőzését kutató központ legfrissebb jelentése szerint jelentős kockázata van annak, hogy a versenyzők az ázsiai országban a klenbuterol nevű tiltott szerrel nem szándékos doppingvétséget követnek el.
2010. szeptember 15. és 2011. január 15. között 28 Kínából Németországba visszatért utas vizeletmintáját analizálták, és 22 esetben mutatták ki a béta-2-agonisták közé tartozó klenbuterol jelenlétét. A szer minden bizonnyal szennyeződött élelmiszerrel került a turisták szervezetébe. Kínában (és egyes jelentések szerint Mexikóban) az állattenyésztésben alkalmazzák a klenbuterolt, amely - akárcsak az emberi szervezetbe jutva - szálkásít és növeli az izomtömeget. Az Európai Unióban az állattenyésztésben is tilos a klenbuterol használata.
Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője azt javasolja a Kínába készülő sportolóknak, hogy kerüljék az országban gyártott húskészítményeket, illetve fokozott gondossággal fogyasszanak egyéb élelmiszereket is. Egyúttal azt valószínűsíti, hogy az ügyben hamarosan lépéseket tesznek a sportszervezetek és a doppingellenes küzdelemmel foglalkozó szervek.”

Hoppácska. Akkor lehet, hogy szegény Si Hsziao-hszüan nem is doppingolt, csak ebédelt, és a tiltott szer egy tál szecsuáni marhával került a szervezetébe?

A szer így is tiltott, de valahogy meg kéne különböztetni azokat, akik szándékukon kívül vesznek magukhoz ilyesmiket. Főleg, ha szem előtt tartjuk, hogy a 2022-es téli olimpiát Pekingben tartják majd, és egy vacsora elég lesz a teljes mezőny eltiltásához ezek szerint.

Reméljük, ezt is tekintetbe fogják venni.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook