2019. május 26. - Evelin, Fülöp

Kötelező pályafűtés

2018. július 25. Szerző: Rózsa Misi
Az MLSZ szívén viseli a magyar labdarúgás nemes ügyét. Hiszen ezért kapnak fizetést. Felismerték, hogy nagy bajok vannak az alapoknál és azonnal hoztak is egy rendeletet, hogy ezeket el lehessen hárítani. Nevezetesen azt találták ki, hogy kötelezővé teszik az NB II csapatai számára is, hogy minden pályának rendelkeznie kell pálya fűtéssel.

 

A magyar bajnok a Videoton, akit aktuálisan MOL Vidinek hívnak éppen, kínkeservesen megszenvedett azért, hogy a Bajnokok Ligája selejtezőjében az ismeretlen kis luxemburgi csapat ellen tovább tudjon jutni. Idegenben 1-1-es döntetlen után, hatalmas harcban nem kis szerencsével itthon nyerni tudtak a luxemburgiak ellen 2-1-re és ezzel vívták ki a lehetőséget a folytatásra. A magyar bajnok, nyilván az aktuálisan legjobb magyar csapat. Aki szenvedve lép tovább egy luxemburgi gárdán. A magyar bajnokság második helyezettje a Ferencváros, már az első körben kiesett az igen gyengén teljesítő Maccabi Tel-Aviv csapata ellen. A magyar válogatott szerepléséről, a Luxemburgtól, Andorrától elszenvedett vereségekről akkor ne is szóljunk egy szót sem.

És tényleg, amikor nincs olyan magyar csapat, amelyik nemzetközi szinten legalább egy közepes teljesítményt fel tudna mutatni, akkor a legnagyobb problémát a labdarúgásban az jelenti, hogy a második vonalban, nincsenek mindenhol fűtött pályák? Ha lassan már az NB III csapatai is milliárdos stadionokat kapnak a magyar foci teljesítménye nélkül, közpénzekből megépítve, akkor jobb lesz a labdarúgás? Ha fűtött a pálya, ha modern drága stadionban játszanak üres nézőterek előtt a csapatok, akkor a labdarúgók meg fognak tanulni hirtelen a semmiből focizni és elkezdenek majd jönni az eredmények? Ebbe a labdarúgásba közpénzek milliárdját önteni nem olyan, mint homokot hordani a sivatagba?

Egy pálya fűtésének a kialakítása nem kevés pénzbe kerül. Sok csapat anyagi gondokkal küszködik. Miért kell őket belekergetni olyan beruházásba, amire egyrészről nincs érdemben szükségük, más részről annak költségét sokkal értelmesebb célokra is fordíthatnák, például az utánpótlás erősítésére?

Annak idején, amikor még sikeres volt a magyar labdarúgás, nem játszottak fényes stadionokban a csapatok. Annak idején, amikor még sikeres volt a magyar labdarúgás, nem fűtött talajú pályákon kergették a labdát. De voltak játékosaink, akik tudtak focizni, akik képesek voltak emberhez adni a játékszert, képesek voltak cseleket megcsinálni, képesek voltak gyorsabban futni az ellenfeleknél és számukra a játék nem csak pénzkereset volt, hanem látványosan örömforrás is. És ekkor még szinte minden sarkon voltak ketrecek, grundok, ahol a gyerekek rúghatták a labdát, voltak öreg mesterek, akik járták ezeket a tereket és keresték a tehetségeket. És mivel volt színvonala a labdarúgásnak, hát tömegek jártak ki a mérkőzésekre, és sok gyerek akart focizni, követve a létező példaképeket. Nem modern stadionokra, nem fűtött pályákra van szükség ahhoz, hogy sikeresebb lehessen a magyar labdarúgás. És ha ezt az MLSZ-ben nem látják, nem értik, akkor nagyon nagy a baj.

A kötelező pályafűtés bevezetése teljesen értelmetlen rendelkezés a 2020-2021-es szezonra. Ezen kizárólag az jár jól, aki megbízást kap a kivitelezési munkák elvégzésére. A kluboknak jelentős terhet jelent csak az egész, a játékosokat nem fejleszti, a magyar labdarúgásnak nem ad érdemi értéket és sikert. Alapvetően elhibázott döntésről beszélhetünk itt, amin jogosan háborodnak fel nagyon sokan.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook