2018. június 21. - Alajos, Leila

Kovács Gyuszi odavágott

2017. szeptember 10. Szerző: Rózsa Misi
Ha azt mondjuk az átlagembernek, hogy Kovács és ökölvívás, azonnal mindenki méltán csillogó szemekkel az emlékektől és a szép eredményektől ma is feldobottan Kovács Kokó Pista nevét kiáltja rá válaszul.

 

Hogy az Olimpia egykori bajnoka, aki a profik között is kiemelkedő eredmények és címek sorát szerezte meg pályafutása során megérdemli, hogy emlékezzenek rá, szeressék és tiszteljék azokért a sikerekért, amit tehetségével az országnak szerzett, az nem vitatható. 
Kevesebben tudják, hogy viszont ennek a kiváló sportembernek, van egy idősebb testvére Kovács Gyula, aki nem kevésbé volt tehetséges, mint egykor az öcsikéje. Persze akik ismerik egy kicsit is az ökölvívás világát, azok persze tudják, hogy kicsoda a Kovács Pikk-pakk Gyuszika. De a szélesebb közvélemény kevesebbet hallhatta a nevét. Pedig fiatalon nagyon sokan gondolták a szakemberek között, hogy ebben a nehezen kezelhető, de ennek ellenére nagyon szerethető fickóban simán benne volt az olimpiai siker lehetősége, pont úgy, mint testvérében, aki meg is valósította ezt. Gyuszi élete egy ponton kicsit magánéleti problémák miatt kisiklott és ez vette el tőle a lehetőséget arra, hogy olyan szinten írhassa bele a nevét a magyar ökölvívás történelemkönyvébe, ahogy a tehetsége és tudása alapján erre lett volna predesztinálva. 
Hatalmas fizikai erő és nagyon jó stratégiai érzék jellemezte őt a ringben mindig. Ezt sorozatban elért gyors KO győzelmeivel is bizonyította. Becenevét is onnan kapta, hogy ellenfeleit nagyon határozottan, nagyon gyorsan, vagyis pikk-pakk volt képes elintézni. Amikor az aktív sportolói karrierjét feladta, nagyon sokan sajnálták ezt. A sporttal nem szakított, hiszen az ökölvívás örök szerelme maradt és folyton edzette, képezte magát, versenyzés nélkül is. Az ökölvívók nagy közösségét a családjának éli meg, így soha nem szakadt el ettől a közösségtől, sokszor edzett sokfelé és sok versenyen is megjelenik, ami külön dicséretes részéről, hogy nem ritkán lehet vele találkozni utánpótlás korú versenyzők mérkőzésein, mert érdekli a fiatal tehetségek fejlődése. Ahova elmegy edzeni, ott a gyerekek is sokat tanulhatnak abból is, ha csak edzeni látják. 
Jó humorral verte meg a sors, szeret nevetni és nagyon élvezi, ha hülyéskedéseivel másokat is meg tud nevettetni. Ma már tinédzsernek nem mondhatjuk, ennek ellenére olykor-olykor rá lehet őt beszélni arra, hogy újra éles mérkőzés során kesztyűt húzzon és megmutassa a ringben, hogy még ma is bárkivel szemben komoly és kemény ellenfél tud lenni. Jellemzően jótékony célra szervezett rendezvényeken lép kötelek közé. 
Legutoljára a Fight Night gálán 2015-ben láthattam ringbe lépni élőben, ahol az aktív versenyző Schmell Attila volt az öreg harcos ellenfele. És Gyuszika itt is hozta a formáját, mert alig 15 másodperc kellett neki a ringben ahhoz, hogy úgy üsse ki az ellenfelét, hogy az hosszú percekre az eszméletét is elveszítette a bekapott hatalmas ütés után, és amikor mentővel elvitték, akkor se tudta igazán még, hogy mi történt vele. Kovács Gyuszi, amint megtörtént a kiütés, azonnal az ellenfélhez sietett és igyekezett segíteni az orvosok, ápolók dolgát, hogy rendbe hozzák a srácot, sportemberhez méltó módon látszott rajta, hogy nagyon izgul azért, ne legyen a srácnak komolyabb baja. 
Most szombaton, Székesfehérváron debütált a Fight Aréna nevű gála. Jótékony célú rendezvény volt, mert a bevételek jelentős részét, a Heim Pál kórház beteg gyerekeinek a gyógyítására, támogatására fordították a szervezők. A Gála érdekessége, hogy egy rendezvény alatt küzdhetnek meg az MMA, K1 és a profi ökölvívás harcosai. Nemzetközi gáláról beszélhetünk, ahol sok nemzet, sok harcosa képviselte magát és hatalmas, látványos küzdelmek sorát lehetett végig izgulni és akik követték streamen vagy élőben a versenyeket, azoknak nem is volt oka panaszra, igazi minőségi bunyót kaptak ajándékba. Ezen a Gálán Kovács Gyuszi is ringbe lépett a szerb Mirko Stojkov ellen. 
Az ellenfele ma is aktív sportoló. Rendszeresen vesz részt versenyeken és igen szép eredményeket ér el, nagy ütőnek mondják, és kőből van a feje és a teste is, így nem könnyű őt elintézni. Kovács Gyuszi legtöbbet a Ferencvárosban és az MTK-ban végzett edzéseket, itt készült fel a megmérettetésre. Nagyon komolyan vette a dolgot, sokat edzett és nagyon készült arra, hogy sikert érhessen el. Sok mindenről le kellett mondania a felkészülés érdekében, de szívesen hozta meg ezt az áldozatot és keményen edzett. Kérdés volt, hogy egy rutinos és folyamatosan versenyben lévő ellenfél ellen mire lehet majd képes. 
Akik egy kicsit is kételkedtek abban, hogy meg tudja oldani ezt a feladatot, azok már a mérkőzés első percében választ kaphattak. Gyuszi, mint egy megállíthatatlan bombázó esett neki az ellenfelének, akit gyakorlatilag végig védekezésre tudott kényszeríteni és több esetben is eljutott arra a pontra, ahol egy átlag ellenfél már lefeküdt volna neki, de a szerb srác javára legyen mondva, az állta az ütéseket és nem ment le padlóra. Kovács minden menetet meggyőzően nyerni tudott, és ami külön dicséretes vele kapcsolatban, hiába ütött sokat, hiába végzett nagyon sok lábmunkát, a fáradás legkisebb jelét nem lehetett látni rajta, akár 10 menetet is simán végig tudott volna bokszolni, az erőnléte nagyon rendben volt és a régi technikás bunyóját sem koptatták meg az évek. Néha kicsit szemtelen is volt a ringben, sokszor az ütés előtt úgy tekergette a kezét, ahogy rajzfilmekben szokta a kutya, mielőtt alaposan pofán veri Tom-ot a macskát. Csalogatta is magára az ellenfelet, de az látva milyen erőseket tud ütni Gyuszi, inkább igyekezett távol tartani magát tőle. Kovács teljesen megérdemelten szerezte meg ezen a Gálán is a győzelmet és reméljük ennél is keményebb ellenfelek ellen is láthatjuk még őt ringbe lépni és megajándékoz még minket ilyen remek, magas színvonalú harcokkal ott. 
Ökölvívásban az est főmérkőzését Bogdán Golyó Zsolt vívta meg a Boszniából a rendezvényre látogató Jasmin Hasics ellen és ő is fölényes győzelmet tudott elérni hazai pályán. 
Ez a Gála sorozat folytatódni fog a nézők nagy örömére és jelentős szerepe lehet később abban, hogy tovább tudja népszerűsíteni a küzdősportokat, közte az ökölvívást is. Ehhez bizony olyan népszerű fickókra van szükség, mint Kovács Gyuszi vagy Bogdán Zsolt. Le a kalappal a szervezők előtt, ez nagyon rendben volt. 

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook