2019. január 16. - Gusztáv

Kupatúra

2018. április 21. Szerző: Szele Tamás
Konkrétan arról van most szó, hogy nem a csapatok túráztak egyet a kupáért, hanem a futball Európa-liga győzelméért járó serleg tett egy előre nem tervezett kört enyves kezekben: szerencsére megkerült hamar, de azért tanulságos az este -pláne, hogy az igazit lopták el, nem a másolatot, amit a győzteseknek szokás odaadni (az igazi elvileg az UEFA tulajdonában marad).

 

De hát hogyan történt a nem mindennapi lopás? A részletekről nem sokat tudunk, annyi bizonyos, hogy a mexikói hatóságok tájékoztatása szerint sikerült megtalálniuk az Európa-liga győzelméért járó serleget, miután a második számú európai klubfutballtorna trófeáját egy rövid időre ellopták Leon városában. A guanajuatoi államügyészi hivatal a Twitteren tett közzé egy szűkszavú leírást az eseményekről, eszerint a serleget egy járműből emelték el, ami egy közelebbről nem meghatározott eseményre vitte. A hivatal egy fényképet is közzétett a megkerült Európa-liga trófeáról. A hírt az Associated Press is megerősítette, tehát igaz lehet: más forrásokból úgy értesültünk, miszerint egy bemutatóra vitték, demonstrációs célokkal – ez esetben végképp nem érthető, miért nem a kópiát adták oda, miért az eredetit? És mit demonstrálnak Mexikóban egy európai kupával? Azt, hogy ilyen is van? Ahhoz a másolat bőven elég lett volna.

Különben, nem példátlan az eset. 1966-ban a Jules Rimet kupát vitték el egy londoni bélyegkiállításról, majd később Dél-Londonban egy sövény alatt talált rá egy Pickles névre hallgató kutya. Mondjuk ez nyilván „sportlopás” volt, úgy értem, sportból nyúlták le, a kihívásért, hiszen nem adták el, nem olvasztották be.

Azért nem lehetett kis meló lenyúlni ezt a műtárgyat. Az eredeti nem kevesebb, mint tizenöt kiló és színezüstből van, az értéke olyan hat-hétmillió forint, méretre sem kisegér – ez bizony nem fér be egy dzseki alá, de még a másolata sem. Ehhez kell egy másik jármű, kellenek falazók, esetleg el kell vonni a környezet figyelmét míg az aktív munkatársak a kocsi feltörésén ügyködnek, szóval csapatmunka, és alapos szaktudást igényel.

Pont, mint a foci.

Javasolnám, hogy a jövőben esetleg előforduló hasonló lopások elkerülése végett a Csibészek Nemzetközi Szövetsége alapítsa meg a Hermész-kupát (Hermész volt többek között a tolvajok istene is a görögöknél) és azt lopkodják.

Ki tudja, lehet még olimpiai sportág is a versenyszerű lopásból.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook