2019. március 25. - Irén, Írisz

Kutyadopping

2017. október 20. Szerző: Szele Tamás
Kérem szépen, ilyen nincs. Mikor Sarapova doppingolt egy szívgyógyszerrel, azt mondtam, ez megesik. A teniszben sok a pénz, akad, akinek megéri, hogy akár tisztességtelenül is, de vezesse a világranglistát. Mikor az orosz paralimpikonokat tiltották el doppingolás miatt, már furcsállottam: abban ugyanis nincs pénz, de még lehet politika.

 

Hanem most már teljesen tanácstalan vagyok.

Már a kutyákat is doppingolják. Jó, tudom: a versenylovakkal is megesik, de ott komoly pénzek forognak a fogadásokban, és elvégre nem a pacik ugranak be a gyógyszertárba egy kis jóféle serkentőért, hanem a gazdáik, hajtóik. Nem tudom, mekkora összegek forognak az alaszkai kutyaszánversenyekre kötött fogadásokban, de amint látom, megéri már a kutyákat is doppingolni… mert mit ír az Index?

„Kutyákat doppingolhattak a világ legnehezebbnek tartott kutyaszánversenyén, az alaszkai Iditarodon. Az 1973 óta rendezett verseny történetében először mutattak ki több kutyánál is egy morfinhoz hasonló vegyületet. A kutyákat a márciusi verseny végén, 1600 kilométer megtétele után ellenőrizték, hat órával a befutók után, de csak most hozták nyilvánosságra az eredményeket. A doppingteszt az opioidok közé tartozó Tramadolt mutatta ki, amit fájdalomcsillapító hatása miatt alkalmazhattak. A szer ürülési idejéből azt gondolták, hogy körülbelül 15 órával a teszt előtt adhatták be a kutyáknak a gyógyszert.”

Hát kérem, első sorban az jut eszembe, hogy csalással minden sportot tönkre lehet tenni, még az ilyen extrémeket is, mint a kutyaszán-verseny.

Másodsorban az, hogy „gyere, Bodri kutyám, szedd a tablettádat…”

Harmadsorban a jövő szédítő perspektívái. Ugye, eddig doppingolt ember és állat – mi lenne, ha ezt továbbfejlesztenénk?

Már várom az első doppingolt sakktáblát. Vagy diszkoszt.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook