2023. február 7. - Rómeó, Tódor

Kutyakomédia Alaszkában

2018. december 7. Szerző: Szele Tamás
A vita tárgya az lenne – ha el nem dőlt volna már – miszerint doppingoltak-é a világ legkeményebb kutyaszánversenyén, az alaszkai Iditarodon a négyszeres győztes Dallas Seavey kutyái, avagy mégsem, és ha igen, akkor az mennyiben befolyásolja utólag az elért eredményt, magyarul lehet-e miatta díjat visszavonni?

 

Nem lehet, de érdekes az indoklás, miért. Az esetről különben annak idején lapunk is beszámolt, akkor még csak általánosságban és már akkor is az jutott az eszembe, hogy „gyere, Bodri kutyám, szedd a tablettádat...”, szóval én őszintén tisztelem a kutyafélék intelligenciáját, de ebet még nem láttam önállóan besétálni a patikába és minden külső segítség nélkül bevásárolni kokszból. Márpedig itt volt doppingszer, méghozzá opioid. Az 1973 óta rendezett verseny történetében először mutattak ki több kutyánál is egy morfinhoz hasonló vegyületet. A kutyákat a márciusi verseny végén, 1600 kilométer megtétele után ellenőrizték, hat órával a befutók után, de csak most hozták nyilvánosságra az eredményeket. A doppingteszt az opioidok közé tartozó Tramadolt mutatta ki, amit fájdalomcsillapító hatása miatt alkalmazhattak. A szer ürülési idejéből azt gondolták, hogy körülbelül 15 órával a teszt előtt adhatták be a kutyáknak a gyógyszert.

Ezt azért már csak nem a kutyák szerezték be maguknak.

Vagy mégis, mert Az Anchorage Daily News helyi lap azt írja, hogy az 1610 km-es távú Iditarod közleményt adott ki, amiben felmentette Dallas Seaveyt a vádak alól.

„Többször találkoztunk vele, és elegendő bizonyíték alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy a hajtónak nem volt köze (a kutyák doppingolásához)” – mondta Mike Mills, az Iditarod igazgatótanácsának elnöke. Arról nem beszélt, milyen bizonyítékot találtak, de nyomós lehetett, ha kielégítőnek találták.

Azt tudom elképzelni, hogy a kutyák őszinte, töredelmes és feltáró jellegű vallomást tettek, másképp ugyanis ezt nem lehet bizonyítani.

Seavey maga inkább azt állítja, hogy valaki szabotálta a kutyáit, ugyanis a kutyák vére közvetlenül a doppingteszt előtt mutatott magas gyógyszerszintet, aminek az időpontját előre tudták.

Akár így is történhetett.

De nekem jobban tetszettek a beszélő kutyák a vallomásukkal.

Az is ugyanennyire valószínű.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook