2022. augusztus 14. - Marcell

Lauda műtétje

2018. augusztus 3. Szerző: Szele Tamás
Komoly egészségügyi gondokkal küzd Niki Lauda, a Forma-1 háromszoros bajnoka, aki egyaránt volt képes nagyot alakítani annak idején a Ferrari és a McLaren színeiben – a hírek némiképp ellentmondásosak voltak, de abban mindenképpen egybehangzóak, hogy komoly a baj, és csak azt tehetjük, hogy drukkolunk neki ezen a nagy futamon.

 

Lauda ibizai nyaralása során betegedett meg, majd magángépével egy bécsi kórházba repült, akkor a Mercedes-csoport olyan értelmű sajtókommünikét adott ki, hogy az ügyvezetői jogkör nélküli alelnökük influenza miatt szakította meg az üdülést. Emiatt nem is vett részt sem a németországi, sem a magyarországi F1-es versenyhétvégén, pedig egyébként minden futamera elkíséri a csapatot és a garázsból, Toto Wolff csapatfőnök társaságában követi az eseményeket.

A kórházban viszont kiderült, hogy ez nem egy szimpla influenza. Egyrészt, mivel Laudának komoly veseelégtelensége van – korábban kétszer is kapott új vesét – már a kezelését is az intenzív osztályon kezdték meg, annyira kockázatosnak ítélték a helyzetet az orvosok. Ráadásul a kórokozó az immunrendszerét támadta meg, de ennek ellenére tizenkét nap elteltével közelinek látszott a gyógyulás, hiszen sem vese- sem szívkomplikációk nem léptek fel.

Augusztus 2-án, csütörtökön azonban új fejlemény következett be, a vírus agresszívabb volt, mint gondolták, a Bécsi Általános Kórházban súlyos fertőzés miatt Lauda tüdőtranszplantáción esett át, mostani állapota súlyos. Az operációt Walter Klepetko, a Bécsi Orvostudományi Egyetem Mellkassebészeti Klinikájának igazgatója, valamint Konrad Hötzenecker végezték. „Megértésüket kérjük aziránt, hogy a család nem fog nyilvános közleményeket tenni és kéri, hogy tartsák tiszteletben a Lauda-család magánszféráját” – áll a kórház közleményében.

Főleg annak fényében van okunk aggodalomra, hogy tudjuk: mikor negyvenkét évvel ezelőtt Niki Lauda majdnem bennégett a kocsijában, tüdejét a belélegzett mérgező füst súlyosan károsította, és azóta is csak részben működött: a vírus a már amúgy is beteg szervet támadta meg, az átültetés elengedhetetlen volt. Annak dacára, hogy különlegesen magas a halálozás aránya a tüdőtranszplantált betegek körében. Bár a kórház, amelyben az operációt végezték, az egyetlen erre alkalmas intézmény Ausztriában, az elmúlt 5 évben 120 transzplantációt végeztek itt, a betegek 85%-a pedig életben maradt.

De igenis van remény – miután pár napig elérhetetlen volt, tegnap SMS-ben jelezte, hogy nemsokára újból képes lesz tárgyalni, intézni az ügyeit.

Jobban van tehát – gyógyulást kívánunk innen is!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook