2018. június 23. - Zoltán

Lee, a kínai

2017. augusztus 24. Szerző: Szele Tamás
Hogy mi történik az Egyesült Államokban szobrok tekintetében, azt, meglehet, maguk az amerikaiak sem igazán értik – Charlottesville-ben botránykővé vált Robert E. Lee tábornok szobra, Batimore-ban egy félreértés miatt szétverték Kolumbusz Kristóf több, mint kétszáz éves szobrát, a hírek már Lincoln-mellszobrok égetéséről is szólnak – és a konfliktus sajnos a sport világába is beszivárgott.

 

Konkrétan az egyetemi foci világába. Az ESPN amerikai televíziós csatorna úgy döntött, nem közvetíthet a virginiai Charlottesville-ben rendezendő egyetemi futballmérkőzésről a sportággal foglalkozó sportriporterük, mert Robert Lee-nek hívják, ugyanúgy, mint az egykori amerikai polgárháború déli csapatainak főparancsnokát.

Az ESPN sportközvetítéseket és sportműsorokat sugárzó tévécsatorna, Robert Lee pedig többnyire egyetemi labdarúgó- és kosárlabdameccseket közvetít. Neve azonos a polgárháborús főparancsnokéval, akinek szobra miatt a virginiai városban nemrégiben véres összecsapások törtek ki tüntetők egy csoportja és ellentüntetők között.
A tévécsatorna bejelentette: Robert Lee nem közvetíthet a jövő héten rendezendő egyetemi futballmérkőzésről. „Roberttel egyetértésben hoztuk meg a döntést, éppen a névazonosság miatt” - olvasható a televíziós csatorna által kiadott közleményben. A tévé vezetői megjegyezték: "szégyenletes", hogy ez a téma a beszélgetésekben egyáltalán felmerülhet, de jelen pillanatban a munkatársuk és valamennyi fél számára ez a legjobb megoldás.

Szenzitív kérdés, ahogy sznobéknál mondják, magyarul kényes dolog ez, csak hát van egy kis gond. Az ügyben érintett kolléga, Robert Lee ugyanis – kínai. Régebben, a pinjin átírás általánossá tétele előtt Li-nek írtuk volna a nevét. Ha valaki nem lehet a rasszista eszmék jelképe, hát egy kínai sporttudósító semmiképpen sem lehet az. Valódi őrület, nem egyéb, hogy az írásban tapasztalható névazonosság miatt kell egy tehetséges szakértőt eltiltani a munkától.

Nem vagyok az ESPN csatorna vezetőségi tagja, elképzelhető, hogy nem is leszek a közeljövőben, de szerintem a nézőknek elég lett volna ránézni a képernyőre, hogy lássák: ez a Lee nem az a Lee.

Hiszen le sem tagadhatná szegény kolléga, hogy kínai.

Politikai korrektség ide vagy oda: nem ártana, ha minden susztert meghagynának a kaptafájánál, mert ha a patkolókovácsok kezdenek cipészkedni, abból csak igen nagy szamárság sülhet ki.

El a kezekkel a sportújságírástól.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook