2019. január 16. - Gusztáv

A legenda halála

2018. március 20. Szerző: Szele Tamás
Nincs kedvesebb feladata a sportújságírónak, mint egy legenda születéséről, egy új bajnok feltűnéséről beszámolni, és nincs szomorúbb, mint arról hírt adni, ha egy legenda véget ér. De ez is kötelességünk: szomorúan tudatjuk tehát, hogy a magyar kosárlabda egyik legendája, id. Morgen Frigyes tegnap óta nincs közöttünk.

 

Életének hatvanegyedik évében távozott a hajdani válogatott kosaras, pályája impozáns volt: a BKV Előrében kezdte, de korán átkerült a Csepel SC, akkoriban az élvonalban is komoly játékerőt képviselő kosárlabda csapatába. Négyszeres Magyar Kupa győztes a csepeli, majd katonai szolgálata alatt kétszeres magyar bajnok és egyszeres Magyar Kupa aranyérmes a Budapesti Honvéddal. Hamar tagja lett a magyar nemzeti válogatottnak, amelyben a századik válogatottságát Zalaegerszegen ünnepelték.

A válogatottbeli szereplését 1985-ben Bécsben fejezte be. 1987-ben került Paksra, az akkoriban erősödő Atomerőmű SE csapatába. Ez volt az az időszak, amikor teltházas mérkőzéseken biztatták csapatukat az új szórakozást megtaláló paksiak, és ez alapozta meg a később még nagyobb sikereket elérő paksi férfi kosárlabdát. A kilencvenes évek elején több házfalról köszöntött ránk Pakson a „Morgen a király” felirat, amit a vajkezű center leginkább hárompontosaival és technikailag tökéletes horogdobásaival érdemelt ki. (A Morgen-horog máig fogalom a kosárlabdában).

Pályafutása lezárása után is aktív részese volt a paksi kosáréletnek, éveken át az ASE játékos megfigyelőjeként segítette a klub tevékenységét. Folyamatosan figyelemmel kísérte a csapat munkáját, minden hazai meccsen szurkolt nekik.

Az Atomerőmű SE saját halottjának tekinti id. Morgen Frigyest. A bajnok emléke előtt gyertyagyújtással tisztelegnek ma este 18 órakor az ASE csarnoknál.

És hajtsuk meg mi is a fejünket egy pillanatra az óriás előtt, aki már a mennyei pályákon játszik: béke poraira!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook