2018. június 21. - Alajos, Leila

Lelátók, talpra!

2017. július 31. Szerző: Szele Tamás
Sok rosszat lehetne mondani Angliáról (bár nem lenne könnyű), de azt nem, hogy az angol focimeccseken ne volna rend. Keserű leckéből tanulta meg az angol futballszövetség huszonnyolc évvel ezelőtt a szurkolók fegyelmezésének fontosságát: a Hillsborough-tragédiában, 1989 április 15-én kilencvenhatan vesztették életüket, az összezsúfolódott tömegben.

 

Azóta tilos az angol stadionokban állva szurkolni.

Azonban a The Sunday Telegraph hasábjain most élénk eszmecsere indult annak kapcsán, hogy újból lehetővé tegyék az első- és másodosztályú mérkőzéseken az állva szurkolást. Mielőtt azt mondanánk: „ezek semmiből sem tanulnak”, nézzük csak meg, mit mondott ki a legutóbbi vizsgálat a Hillsborough-tragédiáról?

2016 áprilisában a bíróság kimondta, hogy a szurkolókat semmilyen felelősség nem terhelte a szerencsétlenségben, az inkább a szervezők és a hatóságok bűne volt. És a klubok is szomorkásan szívják a fogukat: ha ugyanis lehetne állójegyet eladni, megnövekedne a jegybevétel, nem is kicsit.

„Az úgynevezett „safe standing” támogatói szerint a legjobb megoldás német példákat követve az lenne, ha lehajtható székeket szerelnének a stadionokba. Hangsúlyozzák, nem arról van szó, hogy visszatérjenek az 1989-es katasztrófa előtt megszokott állóteraszokhoz. Sokkal inkább azt szeretnék elérni, hogy aki állni szeretne, biztonságosan megtehesse, ne okozzanak kényelmetlenséget a rögzített ülések.” (HVG)

Liverpoolban nem mindenki támogatja ezt az elgondolást, hiszen a tragédia áldozatainak hozzátartozói közül sokan úgy érzik: a szerencsétlenség egyetlen pozitív következménye az volt, hogy kialakították a csak ülőhelyekkel felszerelt stadionok rendszerét. Azonban ott is akad támogatója az enyhítésnek.

A Tottenham Hotspur már meg is kezdte a stadionjában a lehajtható ülések beszerelését, mint mondják, kísérleti jelleggel – nem kívánhatunk mást a próbálkozáshoz, mint sok szerencsét és körültekintést.

Fontos, hogy sohase ismétlődjön meg az a fekete nap, amelyen a Hillsborough-tragédia történt – reméljük, nem csak a klubok, de a hatóságok és a szurkolók is tanultak belőle, és állva is angolos hidegvérrel fogják biztatni kedvenc csapataikat.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook