2022. január 21. - Ágnes

Lesz bunyó Tokióban

2018. október 8. Szerző: Rózsa Misi
Az AIBA körüli botrányok, miatt komolyan felmerült annak a lehetősége, hogy a NOB törölni fogja az ökölvívást az olimpia programjából. Egy tradicionális sportág száműzése az olimpiáról vállalhatatlan döntés lenne nagyon sok, a sportot szerető ember szemében, így sokan izgatottan figyeltek a NOB Buenos Aires-i végrehajtó bizottsági ülését, hogy vajon milyen döntés fog ott születni.

 

Egyelőre komolyabb és végsőnek mondható döntés nem született. Illetve abban minden tagja a bizottságnak egyet tudott érteni, hogy nem lenne méltányos az AIBA áldatlan állapotai miatt a sportolókat büntetni, akik nem tehetnek semmiről. Így az már egészen biztosnak mondható, hogy a következő olimpián is szorítóba léphetnek majd az ökölvívók és megvívhatnak az érmekért egymással. Jó esély látszik most arra, hogy a sportolók ugyan jelen lehetnek az olimpián, de az AIBA nem, a küzdelmek szervezését a NOB saját maga fogja megszervezni, vagy harmadik személynek ad felkérést a szervezésre.

Az AIBA nagy veszélyben van, mert igen közel került ahhoz az állapothoz, hogy a NOB ne fogadja el nemzetközi sportszövetségnek. Nem csak az a baj persze az AIBA-val, hogy nem tudja megfelelően felügyelni, hogy minden bíró a sportágban tisztességesen végezze a munkáját, hanem a legnagyobb baj, hogy teljes zavar van a gépezetében. Az AIBA Vu Csing Kuo elnök vezetése alatt került csőd közeli helyzetbe a felelőtlen gazdálkodása miatt, aminél akkor a bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerült. 2017 októberében felfüggesztették az AIBA elnökét, aki sértetten novemberben le is mondott inkább. Ezután vette át ideiglenesen a szervezet irányítását Franco Falcinelli, aki alatt már lehetett látni pozitív változásokat, de az olasz 2018 januárjában bejelentette az AIBA kongresszusán, hogy nem vállalja tovább. Hogy miért nem, arról sokféle hírt lehetett hallani, nehéz eldönteni, hogy melyik lehet közülük az igazság.

Ekkor történt, hogy ideiglenes elnöknek választották meg az üzbég Gafur Rahimovot. Na, ez volt az, ami aztán teljesen kiverte a NOB-nál a biztosítékot, hiszen Rahimov Üzbegisztán egyik ismert bűnöző vezérének ismerik és az amerikai hatóságok is a szervezett bűnözésben való részvételével gyanúsítják. A NOB határozottan megkérte az AIBA képviselőit, hogy Rahimovot felejtsék el, ne jelöljék se elnöknek, se bármilyen más tisztségre, mert személye vállalhatatlan. Ennek ellenére ma már tény, hogy az AIBA novemberben megrendezésre kerülő kongresszusán, ahol elnököt fognak választani, Rahimov lesz az egyetlen jelölt. Vele szemben senki más nem akart, vagy egyes hírek szerint, nem mert, indulni. Igaz a kazah Serik Konakbajev – akit a NOB is támogatott volna- megpróbált elindulni, de neki nem tudták összeszedni a 20 minimálisan szükséges ajánlást az induláshoz. Ha ez így marad, akkor a kongresszuson csak Rahimovra lehet majd szavazni. Nem biztos persze, hogy ez így is fog maradni, mert Konakbajev a CAS-hoz / Sportdöntőbírósághoz/ fordul az üggyel kapcsolatban és nem lehet még tudni, hogy ott milyen döntés fog születni.

Most tehát úgy fest, hogy ha az AIBA meg fogja választani Rahimovot elnöknek, akkor szinte egészen biztosra vehető, hogy megvonják tőlük azután nagyon rövid időn belül a nemzetközi szövetségnek kijáró státuszt. Ennek ellenére a sportolók, az ökölvívók ott lehetnek majd a következő olimpián, de sorsuk a további olimpiákkal kapcsolatban továbbra is bizonytalanságban marad. Ha Konakbajevnek igazat fog adni a CAS és ő is elindulhat majd a választáson Rahimov ellenében, akkor viszont valószínűleg az AIBA megtarthatja nemzetközi szövetségi státuszát és lekerül napirendről, az ökölvívás törlése az olimpiákról. Jelenleg tehát csend van alapvetően. De ez nagyon nagy vihar előtti csendekre jellemző csend.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook