2023. február 7. - Rómeó, Tódor

Lochte és a problémák

2018. október 8. Szerző: Szele Tamás
Kérem tisztelettel, nincs mit szépíteni a dolgon: Ryan Lochténak problémái vannak, Méghozzá, saját állítása szerint alkoholproblémái, aki azért sejthető volt kalandos előéletének ismeretében – azonban reméljük, sikerül megszabadulnia a gondjaitól, kár lenne érte, nagy kár. Még akkor is kár, ha most épp nem versenyezhet, igaz, nem ital, hanem más anyagok miatt.

 

De hát lássuk, mi történt? Lochte mester mindig is ismert volt némiképp bohém természetéről, a riói olimpián egy görbe éjszakája úgy elfajult, hogy abból diplomáciai botrány is lett: akkor azt állította a hatszoros aranyérmes olimpikon úszó, miszerint három társával kissé belesikítottak a Nagy Brazil Éjszakába, ámde egy benzinkútnál rendőrigazolványt felmutató fegyveresek szorítottak pisztolyt a fejéhez, majd kirabolták őket. Csak épp kiderült, hogy ebből egy szó sem volt igaz: egyszerűen elkéstek, reggel hétkor értek vissza az olimpiai faluba, nem túl szomjasan, és a késést próbálták így igazolni – viszont nem kellett volna álrendőröket emlegessenek, ugyanis a brazil hatóságok ezt a szívükre vették, Lochte még sikerült megszökjön az országból, de három társát letartóztatták a repülőgépen a hamis vád miatt és alig sikerült kiimádkozni őket Brazíliából.

Hát, ez már rég volt, kapott érte Ryan egy tíz hónapos eltiltást, az viszont már kicsit idén nyáron, amikor doppingolás miatt (kissé szigorúan, az általa használt szer ugyanis nem volt tiltott, csak a túladagolása) újból eltiltották, most tizennégy hónapra. Azért ez már tényleg befolyásolhatja a sportkarrierjét. Nem is csoda, ha a minap meg a pohár után nyúlt...

Lochte ugyanis csütörtök hajnalban részegen jelent meg a dél-kaliforniai hotelben, ahol megszállt, ám ahelyett, hogy a beléptetőkártyájával nyitotta volna ki, egész egyszerűen berúgta az ajtót. A biztonságiak állították le az ittas sportolót, még rendőrt is hívtak, de szerencsére nem tartóztatták le. A többszörös olimpiai bajnok ügyvédje, Jeff Ostrow annyit mondott a nyilvánosságnak, hogy Lochte évek óta küzd alkoholproblémával, és tisztában van vele, hogy csak szakember segítségével győzheti le a függőségét. Ez nemcsak a családja miatt fontos, hanem azért is, hogy a 2020-as tokiói olimpián a legjobb formájában legyen.

Sőt, maga Lochte is nyilatkozatban ismerte el alkoholproblémáit.

Szomorú dolog ez, valahol azonban mégis úgy sejtem: gyógyítható lesz az úszó. Tény ugyan, hogy bohém a fiatalember, igen bohém, és az is tagadhatatlan, hogy időnként piszkosul berúg, mi több, olyankor igen nagy szamárságokat művel. Azonban ha ez valódi, rendszeres, napi alkoholizmus volna, már réges-rég kikopott volna ő a sportból, nem tudna még edzeni sem, nem hogy küzdeni az olimpiai kvótáért. Inkább hinném, hogy a nyilatkozatot az ügyvédje tanácsára tette, hiszen más a társadalmi elbírálása egy spicces randalírozásnak, mint egy garázdaságnak: persze, az biztos, hogy részeg volt, de az kevésbé hihető, hogy rendszeresen is az lenne.

Most már mindegy, most már le kell szoknia a kevésről is, a sokról is, ha valaha még versenyezni akar – terápiás céllal alkalmazzák ilyen esetekben a rendszeres sportot is.

Talán megpróbálhatna mondjuk úszni.

Hátha segít.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook